Публикация

Лекари от ВМА преминаха курс по военна подготовка

Лекари от ВМА преминаха курс по военна подготовка

Медицински специалисти от Военномедицинска академия успешно завършиха курс по „Базова военна подготовка” във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Курсът продължи 4 седмици

по време на които курсистите изучаваха действия по опазване на хората и околната среда в условията на ядрена, химична и биологична защита, евакуационни дейности. Обучаемите участваха в практическа подготовка по стрелба и тактическа подготовка, действия при тероризъм и инженерна подготовка за осигуряване на различни видове машини.


Удостоверенията им бяха връчени от началника на отбраната генерал Андрей Боцев по време на специална церемония в град Варна. Той подчерта важността на медицински кадри в армията – едно от най-важните осигурявания не само при бойни условия, но и в ежедневния учебен процес.

Тази година първенец на випуска по време на квалификационния курс е кап. д-р Станимира Цурова

– авиолекар в База „Крумово“, а само след няколко дни предстои да започне специализацията й по авиационна медицина във Военномедицинска академия.

На церемонията присъства и заместник-началникът на ВМА полковник доцент Георги Попов

който поздрави младите си колеги за постигнатите високи резултати по време на подготовката.

 

Той се срещна и с курсантите от третия випуск военни лекари – 5 момчета и 14 момичета, които започват обучението си по тристранния проект между Военномедицинска академия, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна.

Специалността „Военен лекар“ предлага много изпитания, но и сигурна реализация

Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, тъй като разходите се поемат от Министерство на отбраната. Освен това, имат и гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната

Коментари