Публикация

Лекува ли марихуаната - въпрос, който задават мнозина

Лекува ли марихуаната - въпрос, който задават мнозина

Светът непрекъснато променя отношението си към марихуаната. През последните години тя беше декриминализирана в много страни. Освен това се появи т.нар. медицинска марихуана. Много хора обаче си задават въпроса може ли наркотикът действително да лекува?


Всъщност повечето известни наркотици през XIX-XX век първоначално са били синтезирани като лекарствени средства. Марихуаната също има дълга история.

Има данни, че растението от древни времена се е използвало срещу

повръщане и като болкоуспокояващо, както и като антидепресант. Медиците обаче категорично са били против това лечение – известно е, че биологичната активност на марихуаната за пушене варира в широки граници, което крие непредсказуеми странични ефекти.

Затова учените смятат, че да се раздели и контролира медицинската и немедицинска употреба на конопа практически е невъзможно.

 

В списъка на опасните и терапевтично неефективни средства марихуаната попада през 1938 г. До този момент тя се е използвала безпрепятствено. През 1961 г. Организацията на обединените нации приема конвенция, според която канабисът, смолата от канабис и нейните производни вече са част от списъка с наркотичните средства.

лекува ли марихуаната

Действително ли марихуаната може да лекува?

Според доклад на Националната академия на науките на САЩ ефективността на марихуаната е доказана само при две състояния - хронична болка и прилошаване при онкологично болни след провеждане на химиотерапия. При симптомите на други заболявания (спазми, безсъние, множествена склероза, глаукома) доказателствата за нейната ефективност са ограничени и недостатъчни.

Специалистите обаче знаят много повече за негативните последици от употребата на марихуана.

В същия доклад на американската Национална академия на науките пише, че данните за ефективността на конопа при психически разстройства (депресии, мании, психози) са много съмнителни. Изследванията показват, че продължителното използване на марихуана води до появата на аналогични разстройства.

Дълго време се е смятало, че растението е лек наркотик, който не предизвиква зависимост. Последни изследвания обаче опровергаха това твърдение.

Беше доказано, че

тревата оказва същото влияние върху мозъка както алкохола, цигарите и другите наркотици.

При много хора, пушещи марихуана, бяха открити отчетливи признаци на физическа и психическа зависимост - след прекратяване на употребата ѝ са се появили раздразнителност, гневност, агресивност, безпокойство, нарушения в съня, липса на апетит, треперене на ръцете и т.н.

 

Продължителните наблюдения на хора, пристрастени към марихуана в ранна възраст, показват, че с времето при тях се развиват симптомите на дефицит на внимание, апатия, понижаване на интелекта и паметта, занижена самокритичност, затруднения при вземането на решения и др.

вреди ли марихуаната

Има данни, че пушенето на марихуана е свързано с повишен риск от

маниакално-депресивно разстройства и шизофрения, а лечението при потребителите на тревата е по-продължително в сравнение с употребяващите цигари и алкохол.

Мащабни изследвания доказаха, че болшинството от случаите на внезапна смърт при младите хора са свързани с употребата на марихуана. Същото е констатирано и при пациенти с инфаркт и инсулт. Установено е, че употребата на марихуана повишава с 10% риска от сърдечносъдови заболявания и с 26% от инсулт.

Това е доста печална статистика, а учените са разтревожени, че светът навлиза в нова наркотична реалност. Според прогнозите заради либерализацията на законите, свързани с употребата на марихуана, цигарите и алкохолът ще бъдат заменени с модерния и опасен наркотик.

Коментари