Публикация

Проф. Кожухарова: Морбили продължава да се разпространява, причината е отказ от имунизации

Проф. Кожухарова: Морбили продължава да се разпространява, причината е отказ от имунизации

Морбили продължава да се разпространява и през лятото. От февруари 2019 до 8 август у нас са регистрирани 1134 случая на морбили, каза в предаването "Тази сутрин" на btv бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Около 20 случаи на заболели от дребна шарка се регистрират всяка седмица, което не е типично за летния сезон.

 

Засегнатите в София град и София област са към 700. Предимно са деца до 9-годишна възраст - 80%. Това означава, че тези деца не са ваксинирани,

 

отбеляза проф. Кожухарова и поясни:

 

Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем.

Това е ясен знак, че в България има сериозен проблем с имунизациите

срещу опасното заболяване. Припомняме, че ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%). Високият имунизационен обхват гарантира наличието на колективен имунитет на населението. Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната заразна болест. Това в момента се случва с морбили. Нисък имунизационен обхват - предпоставка за епидемия.

 

Още по темата: Учени доказаха, че ваксината срещу морбили не причинява аутизъм

 


По текста работи Албена Димитрова

Коментари