Публикация

Недостиг на общопрактикуващи лекари и в София

Недостиг на общопрактикуващи лекари и в София

В последните десетилетия София нарасна значително като брой население. Хората, които идват да живеят и работят в столицата, се увеличават с всеки изминал ден, а личните лекари намаляват с около 10%.


Tова коментира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред телевизия „Bulgaria on air“.


Дефицит на семейни лекари освен в София има и в други части на страната. На пациентите се налага да пътуват дълго, за да получат медицинска помощ и съвет.

Специалността обща медицина не е привлекателна у нас

Д-р Миндов отбеляза, че един личен лекар трябва да бъде 24 часа на разположение на пациентите си. В София това се постигало, но в провинцията било изключително трудно.

За да си легне и поспи един общопрактикуващ лекар през нощта, той трябва да осигури човек или звено, което да обслужва пациентите. Когато пък работи по 48 часа седмично, задължително трябва да има почивка след това, подчерта специалистът.

Отделен е проблемът със специализациите

„Преди седмици излязоха промени в наредбата за специализациите на Министерството на здравеопазването. Има няколко положителни опита да се направи някакъв пробив, да се увеличи интересът към специалността, но те са малко или много половинчати. Малко, защото се допуска теоретично дистанционно обучение за 8 месеца, но за сметка на това 28 месеца трябва да се работи на пълен работен ден като практически стаж. През това време лекарите могат да получават малко под 1000 лв. месечно. Кой млад човек 2 години и половина ще живее с 700-800-900 лв. максимум месечно?“, попита д-р Миндов.


Според него много внимателно, както в цяла Европа,

трябва да се прецени каква е нуждата от общопрактикуващи лекари в страната

Всяка година се намалявало тяхното финансиране.

Сега имаме надежди, че този Национален рамков договор, за който започват преговорите, ще бъде за 3 години. Имаме добро представителство в Българския лекарски съюз и начертаваме важни опорни точки, от които няма да отстъпим и ако не се случат, дори няма да се подпише този рамков договор. Всичко е въпрос на макрополитика, на брутен вътрешен продукт, на пари, които се отделят за здравеопазване

- посочи председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.


„Министър Кирил Ананиев иска да направи реформа, но тя не се прави, за да се спестят едни пари.

Реформа се прави с пари

- т.е. той е зависим от финансовото министерство. То определя бюджета на НЗОК, а не здравното министерство. Министър Ананиев може само да разпредели по пера“, допълни д-р Миндов.

Коментари