Публикация

Болнични дейности за август ще бъдат платени и над анексите?

Болниците може да получат средства за извършената дейност през август, ако е била необходима, независимо от анексите.


За дейността през август, независимо от анексите, ако е била необходима, ще бъде заплатено. Няма да се наложи болниците да приемат само по спешност и да спират дейност.

Това заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"По повечето проблеми намерихме път за разбирателство", отбелязва д-р Райчинов, който изрази удовлетворение от срещата.

"БЛС не приема формулата "делегиран бюджет". Можем да приемем коригиращи, прогнозни бюджети, но не и цифра, закована за дадена болница. Това е абсурд, който го няма никъде по света", отбеляза председателят на съсловната организация.

"Предстоят уточняващи срещи, на които да установим дали е необходимо да се плаща над делегирания бюджет. Към настоящия момент Законът за бюджета казва, че болниците се финансират през делегирани бюджети и те предоставят отчети в края на месеца до стойността на делегирания бюджет", заяви обаче Ивайло Ваклинов от здравната каса.

"Който не си плаща здравните осигуровки, не може да се надява на адекватно лечение", каза премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи, че българите, които не се осигуряват за здраве, са около 1,7 млн. и тази практика трябва да се прекрати.

"С близо половин милион са повече болните през тази година. Натъкваме се на такива случаи, които сме платили с 45% повече, отколкото през миналата", посочи премиерът и допълни, че здравната каса трябва да предложи механизъм за санкция към тези лечебни заведения, за които се установи, че "лъжат и има фалшиви болни".

В четири болници са констатирани и лекарски заплати от по 40-60 хиляди лева.
"Как ще ни стигнат парите? Всички министри вземат толкова на месец", отбеляза Бойко Борисов.



Коментари