Публикация

Молекулярна диагностика при алергичен ринит - кога и защо?

Молекулярна диагностика при алергичен ринит - кога и защо?

Молекулярната диагностика е скъп метод, който се прилага при алергичен ринит само в определени случаи. Ето най-важното, което следва да се знае. 

Кръвният тест се прави само в някои лаборатории

При някои пациенти алергията протича тежко, има припокриване на няколко поленови вида, като оплакванията обхващат два или три сезона (пролет, лято и есен). Симптомите се причиняват от различни алергени, но е важно да се установи, кой от тях е водещ и причинява най-изразени, най-продължителни симптоми.  В тези случаи се налага извършване на молекулярна диагностика за определяне на сенсибилизация към отделни алергенни компоненти. Това е кръвен тест и се прави само в определени лаборатории. Тази диагностика се прилага целенасочено и при кръстосана алергия към храни и полени.

Кое е от значение за точната диагноза

Скъпите кръвни тестове като молекулярната диагностика, не са наложителни при всички пациенти с алергия. Възможно е в отделни случаи да има само сенсибилизация (положителни тестове без симптоми), както и разминаване между кожните тестове, серумното изследване на специфични IgЕ антитела и молекулярното изследване. Тогава решаващ за точната диагноза е личният опит на специалиста и правилното тълкуване на резултатите и симптомите. Самоназначаването на тези тези тестове без консултация от алерголог, може да доведе до ненужно лечение и диети, излишно безпокойство, тревожност и самовнушение за болест.

Стандартни методи за поставяне на диагноза

Сенната хрема (сезонен алергичен риноконюнктивит) протича със засягане на очите и носа. От там идват и симптомите - носът тече и може да е запушен, има серийно кихане, очите са зачервени, смъдят и сълзят. Както в сезона на сенната хрема, така и извън него, може да има сърбеж и дразнене в устата и гърлото.

 

Списъкът от симптоми е първата стъпка към диагнозата. Следва златният стандарт за диагностика - кожно-алергичното тестуване посредством прик тест (чрез убождане) с алергенни екстракти. По този начин се открива наличието на IgE антитела в кожата срещу специфичните причинители на алергията.

кожно тестуване при алергии

 

Друго изследване със същата стойност е търсене и откриване на тези специфични антитела в серума (кръвен тест за диагностика на алергия). Прави се при малки деца, при кожни заболявания на мястото на кожното тестуване (предмишница или гръб) и когато е невъзможно да се спре лечението с антинихистамини.

 

Още за диагностиката и лечението на сенна хрема и различни видове алергии четете на сайта на Медицински център "Искър"

Коментари