Публикация

Не разчитайте само на слънцето за витамин D

Повечето хора са запознати с ролята на слънчевата светлина за образуването на витамин D в организма. Но учените отдавна установиха, че при малките деца и възрастните хора излагането на слънце съвсем не е достатъчно, за да се гарантират нормалните нива на този много важен витамин.


Големи проучвания в САЩ доказаха, че дори хора в активна възраст нямат изискваните равнища от витамин D в кръвта. Причините са комплексни. Но при децата и хората от третата възраст влияе и един допълнителен факт. Те не трябва да се излагат продължително на слънце поради опасност от прегряване и изгаряния.

Затова при децата витамин D се осигурява чрез прием на капки. А при възрастните хора се дава специален препарат – алфакалцидол, чието действие не зависи от естествено намалената с годините бъбречна функция.

Освен укрепване на костите при редовен прием алфакалцидолът предпазва от падания, защото подобрява мускулния тонус и рефлексите.

А допълнителните положителни ефекти са свързани с предпазването от някои често срещани заболявания – рак на гърдата и дебелото черво, диабет, атеросклероза.


Коментари