Публикация

ВМА ще отбележи Деня на спасението

ВМА ще отбележи Деня на спасението

На 15.08.2019 г. (четвъртък) от 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА), с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.


На събитието, което се провежда за 15-а поредна година, са поканени да присъстват представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Българския лекарски съюз, НЗОК, Българския червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа”, представители на лечебните заведения в столицата.

„Денят на спасението”

е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст и синдикатите.

 

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като „Ден на спасението” беше официализирано с решение на Министерския съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа

предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Коментари