Публикация

Бойко Борисов: Изгубихме 6 месеца за здравната реформа

„Разчитаме на докторите да проявят разбиране, но ако искат да стачкуват, нека стачкуват", заяви премиерът.



„Реално ние загубихме 6 месеца за здравната реформа”.
Това заяви премиерът Бойко Борисов в съвместното предаване на БНТ на Дарик радио.

Той отчете като грешка избора на д-р Божидар Нанев за министър на здравеопазването.

„Д-р Нанев е много добър лекар и човек, но не става за министър и организатор”, отбеляза премиерът.

По повод вчерашната среща, свикана в Министерския съвет, в която участваха представители на лекарския съюз, на здравната каса, както и здравният министър проф. Анна-Мария Борисова, министър-председателят заяви:

„Всичко, свързано със здравната реформа, което министър Борисова предложи, беше прието и одобрено от БЛС. Трябва да си дадем сметка, че болните са се увеличили с около 500 хиляди. Болниците продължават да харчат повече, а не по-малко”.

„Здравната каса се пълни с парите, които даваме по вноски, и като не плащаш здравна осигуровка, какви са ти претенциите към държавата”, попита премиерът и допълни: „Най-ценното е здравето, щом е най-ценното, то е най-скъпото. А ние не си плащаме осигуровките”.

Бойко Борисов допълни, че за да се лекуват болни с неплатени осигуровки, пари се взимат от тези, които са били изрядни, както и от други данъци, внесени в държавния бюджет. Това води до забавяне на важни проекти, които биха могли да привлекат пари за държавата.

Министър-председателят се обърна към лекарите, които готвят протести, с думите: „Разчитаме на докторите да проявят разбиране, но ако искат да стачкуват, нека стачкуват. Ако искат да ни свалят, нека ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито”.

Коментари