Публикация

Омбудсманът обсъжда с медицинските специалисти законопроект за съсловните организации

Омбудсманът обсъжда с медицинските специалисти законопроект за съсловните организации

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне днес с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите.


По време на разговорите ще бъде обсъден законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти.


По-рано през деня проектът ще бъде коментиран и с Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), информират от пресслужбата на омбудсмана.

За създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от първия ден на своите протести

включително и на срещата в институцията с омбудсмана през март т.г., когато потърсиха подкрепа за каузата си от Мая Манолова. Те искат достойни условия на труд, адекватно заплащане и свой закон, който да отговаря на най-важните изисквания за равнопоставеност и представителство на отделните медицински професии. 

 

Според настоящия Закон за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и помощник-фармацевтите,

собствени съсловни организации имат зъботехниците и помощник-фармацевтите, а всички останали са представлявани от БАПЗГ

Идеята на новия проект е всяка от регулираните професии в здравеопазването да се представлява от отделна съсловна организация, която в максимална степен да защити правата и интересите на своите членове.

 

Според медицинските специалисти така ще се внесе ред при упражняването на техните професии, които ще получат възможност за законодателна уредба.

Коментари

Една от най-онеправданите групи специалисти са именно физиотерапевтите (в България разпознаваеми в разделените изкуствено две професии Кинезитерапевти и Рехабилитатори), като това в никакъв случай не омаловажава правдивите искания и на останалите професии.
Това изкуствено разделение е архаичен остатък от старата система, чрез която физиотерапевтите (Кинезитерапевти и Рехабилитатори) са "вкарани" в рамката да не бъдат нищо повече от обикновени изпълнителски кадри.
Още повече - те са лишени и от законната си защитена титла "Физиотерапевт"!
Допълнително напрежение идва и от факта, че физиотерапевтите в България учат в две различни професионални направления - КТ в "Обществено здраве", а Рех в "Здравни грижи".