Публикация

Ограничава се дейността и в пловдивската болница „Св. Георги”

Дейността в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив ще бъде ограничена поради факта, че касата ще плаща на база 80% от заработеното в лечебното заведение през август миналата година, съобщи директорът й доц. Карен Джамбазов.


Той потвърди, че четвърти месец касата плаща на болницата нередовно и с 20% по-малко от изработените суми. 

В момента ръководството на здравното заведение разработва система, по която ще се  делегират средствата от общия бюджет към всяко звено в болницата, за да може то да си планира дейностите и да не се влиза в допълнителни задължения.

Предстои реорганизация на цялата дейност на здравното заведение, ще бъдат извършени съкращения в администрацията, като очакваните икономии са в размер на 200 хиляди лева.

За да се спестят средства, ще бъдат освободени и работещите в болницата, навършили пенсионна възраст.

По думите на доц. Карен Джамбазов до месец ще се направи точен анализ на всички възможни икономии, на приходите и разходите в условията на новото финансиране и ще бъде изготвен погасителен план за огромния дълг, който е в размер на около 38 милиона лева.

Ще бъде въведена и нова система за преразпределяне на средствата за работна заплата, която ще бъде базирана на коефициент на ефективност във всяка клиника, в която ръководителят й ще преценява разходите и приходите и сам ще разпределя бюджета.

Доц. Джамбазов съобщи, че до края на деня ще бъдат изплатени парите на лекарите и персонала за месец юни. Той категорично отрече появилите се в медийното пространство информации, че в УМБАЛ „Свети Георги” се получават заплати от по 60 хиляди лева.

Директорът обаче потвърди, че в специфични дейности, като инвазивна кардиология, месечните възнаграждения стигат до десет хиляди лева.

Доц. Джамбазов увери, че независимо от орязаното финансиране, няма да се отказва лечение на хора, чието състояние изисква спешна намеса, на пациенти с онкологични и други сериозни заболявания, като и няма да спират плановите операции.

Коментари