Публикация

ВМА отбеляза Деня на спасението с минута мълчание в памет на загиналите медици

ВМА отбеляза Деня на спасението с минута мълчание в памет на загиналите медици

С минута мълчание, сирени и поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Деня на спасението.

 

За 15-а поредна година, навръх Голяма Богородица, представители на президентството, Столичната община, министерствата на здравеопазването и отбраната, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, видовете Въоръжени сили, НСО, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа”, столични болници почетоха паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.


Началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS припомни, че са известни имената на

над 130 лекари и 20 медицински сестри, които са загинали, докато спасяват други хора

В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За нас това е една много светла дата, на която ние отчитаме и храбростта на нашите колеги, които непрекъснато рискуват живота си. В момента имаме над 10 медици, които се намират на задгранични мисии с реална заплаха за техния живот

- подчерта още генерал-майор Мутафчийски.

Денят на спасението се отбелязва от 2005 г.

а датата не е избрана случайно. На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си.


От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като „Ден на спасението“ е официализирано с решение на Министерския съвет.

 

Коментари