Публикация

Успешно приключиха двете интервенции на гигантски аневризми в УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“

Успешно приключиха двете интервенции на гигантски аневризми в УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“

Двете интервенции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, приключиха успешно.

Към момента и двамата пациенти са будни и в добър тонус. Първият пациент, опериран сутринта, дори поиска да се храни, което е чудесен знак

- коментира сложните операции доц. Сираков.

Първият пациент е 54-годишен мъж с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка

(вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд), която крие огромен риск от усложнения по време на интервенцията.

 

Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да почине по време на операцията се е изчислявал на 30%. Ако не бяха предприети действия обаче, вероятността болният да умре до края на годината е била 60%. (За сравнение, при по-обикновените случаи операцията крие около 1,5-2% риск от фатални усложнения. 30% означава, че всеки трети с такава аневризма е загинал).

За да го спасят, проф. Хенкес и доц. Сираков поставиха 11 стента в центъра на аневризмата

като по този начин изградиха нов съд. Интервенцията е нещо, което рядко може да се наблюдава – не само в България, но и в световната практика, и беше предавана на живо в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.


Десетки специалисти от различни болници в България проследиха какво правят проф. Хенкес, който е един от тримата най-добри неврорентгенолози в света, и доц. Сираков, който ръководи Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Вторият случай също беше силно комплициран, макар и не толкова рисков

Пациентката беше 61-годишна жена, която вече веднъж е била третирана от екипа на доц. Сираков, тъй като аневризмата й е била пред спукване.

Тогава я третирахме в състояние на спешност с койлове, което реши проблема за момента, но не и за в бъдеще. Затова сега, заедно с проф. Хенкес, поставихме един стент, който ще покрие входа на аневризмата и ще я изолира. Тази операция също е много рискована, макар и не колкото първата (рискът пациентката да не издържи операцията или да почине след това е 10%), затова предпочетохме в този момент до нас да е проф. Хенкес

- обяснява единственият сертифициран български неврорентгенолог – доц. Станимир Сираков.

Успешно приключиха двете интервенции на гигантски аневризми в УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“

 

Двамата пациенти са настанени в реанимацията на болницата, където ще бъдат под 24-часово наблюдение

в следващите няколко дни. Около месец е критичният период за първия пациент. А иначе самото възстановяване трае между 3 и 6 месеца. В този период, във всеки момент състоянието на пациентите може да се влоши. Затова, дори да нямат конкретни оплаквания, на пациентите се правят контролни прегледи на третия и на шестия месец.

Чак половин година след интервенцията може да се каже със сигурност, че опасността е преминала

„Обикновено в този момент казваме на пациента: оттук насетне не очакваме влошаване от сегашното ви състояние“, обяснява доц. Сираков.


Проф. Ханкес беше в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Идването му у нас спести на НЗОК над 300 000 лева, които иначе трябваше да бъдат дадени за лечение в чужбина, при това само на единия пациент.


Съвместната интервенция беше и ценен опит за десетките специалисти от други болници, които проследиха на живо в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ какво правят двамата корифеи в областта на неврорентгенологията.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми

142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 г. досега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Коментари