Публикация

Лаборатория „ЛИНА” предлага комбиниран тест, който открива в урината шест от най-употребяваните наркотици

Лаборатория „ЛИНА” предлага комбиниран тест, който открива в урината шест от най-употребяваните наркотици

 

Сред новите изследвания е и това за метадон, също в проба от урина. Тестовете за наркотици са най-търсени от родители на тийнейджъри

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” разширява диагностиката си на наркотични вещества като  въвежда  комбиниран тест, чрез който може да се установи наличието на 6 от най-често използваните наркотици. Това са: амфетамини, кокаин, екстази, метамфетамини, морфин и марихуана. Тестът се извършва с проба от урина, от която едновременно се получава информация за наличието или отсъствието поотделно на всяка една от посочените субстанции. Според различни статистически източници, все повече зачестява комбинираната употреба на психоактивни вещества, като най-често се наблюдава съвместната употреба на марихуана, амфетамини и метамфетамини.

„Често задаван въпрос от пациентите ни е колко време след употребата на даден наркотик най-рано може да се установи в урината и колко най-дълго се излъчва и може да бъде доказан в нея. Това зависи от много фактори като, например давността на приема, дозировката и начина на употреба на наркотика, индивидуалния метаболизъм, количеството телесни мазнини в организма. Хора с повече телесни мазнини имат по-забавен метаболизъм и съответно по-бавно излъчват  употребяваните субстанции. Други условия, които е възможно да повлияят теста, са прием на някои лекарства и антибиотици, които могат да забавят излъчването  или да позитивират фалшиво теста. Затова интерпретацията на резултата от теста за наркотици трябва да бъде съобразен със здравословното състояние, анамнестичните данни и да се потърси консултация с лекар - специалист при необясними резултати. Ориентировъчните времена на излъчване на наркотичните вещества от комбинирания тест са: амфетамини - 1-3 дни, кокаин - 2-5 дни, екстази - 1-3 дни, метамфетамини - 1-3 дни, морфин - 2-4 дни, марихуана - 2-3 дни, а при хронична употреба до 2 месеца”, обяснява д-р Пламена Хараланова, специалист „Клинична лаборатория” в МДЛ „ЛИНА”.

Освен комбинирания тест, медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага и тест, който доказва наличието на метадон в урината. През последните години се наблюдава ръст на употребата и на метадон. Той е опиоиден аналгетик, който се прилага  широко в програми за лечение на зависимост към опиоиди, най-често хероин. Отпуска се на наркозависими по програми  под строг  лекарски контрол и дозировка. Напоследък, обаче се наблюдава тенденция употребата на хероин да се замества с метадон. Широко използваните тестовете за доказване на  опиати в урината не се позитивират от метадон, затова, при съмнение за употреба на опиоидни вещества и отрицателен  уринен тест за опиати, трябва да се потърси специфичен тест за доказване на метадон, с цел да се изключи неговата употреба. Лаборатория „ЛИНА” предлага точно такъв тест.

Защо новите тестове се извършват от урина?

Причината, поради която урината е предпочитан биологичен материал за изследване на наркотични вещества,  е, че след употреба на даденото вещество, то бързо се абсорбира и метаболизира в организма и само няколко часа след това в урината се откриват първите следи от него. Също лесното и неинвазивно получаване на пробата както и това, че в урината по-дълго време в сравнение с кръвта се излъчват техните метаболити и могат да бъдат доказани.

Снимка: интернет

Коментари