Публикация

Доц. Кунчев: С промените в имунизациите ще се доближим до евростандартите

Доц. Кунчев: С промените в имунизациите ще се доближим до евростандартите

Промените в имунизационния календар ще станат факт след отпечатването им в Държавен вестник, като ще влязат в сила през 2020 г. Те ще са в насока да поддържаме нашия календар на достатъчно високо ниво и той да е максимално близък и паралелен с календарите на страните от ЕС.


Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНР.


Преди дни на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане бяха публикувани промени в Наредбата за имунизациите в България.


„Ограничаваме приемите на основна имунизация на пневмококова ваксина от три на два. Много европейски страни минаха по този път. Изследванията показват, че при двукратен прием се постига достатъчно ниво на защита, затова можем да избегнем третия прием на 6-месечна възраст“, обясни доц. Кунчев.

Предлага се отпадане на пробата Манту на децата на 11-годишна възраст

Допълнителна имунизация предлагаме срещу коклюш на 12 години, тъй като в целия свят има процес на повишаване на възрастта на това заболяване. Оказва се, че е необходима допълнителна доза, за да сме сигурни, че хората са предпазени и в по-високите възрасти. От тази година се опитваме да въведем препоръчително ваксината за хората над 65-година срещу грип безплатно, допълни здравният инспектор.

Той изтъкна, че

очаква да има различни коментари по така предложените промени

„Вече сме в диалог с общопрактикуващите лекари, тъй като те основно работят в тази област. Те имаха някои несъгласия по отношение оповестяването на имунизациите – за това, че сме посочили различни начини - изпращане на sms или по друг начин. Те се притесняват. Ние сме съгласни, че това отнема доста време. Ще им помогнем, с каквото можем, но в края на краищата важното е да бъдат поканени родителите, да могат да реагират и ако това не стане, да потърсим съдействие от различни органи“, коментира доц. Кунчев.


Той припомни, че

имунизациите са обвързани със социалните помощи

За осигуряване на максимално ваксинално покритие се използват услугите и на здравните медиатори.

Коментари