Публикация

Отслабване без глад – Възможно ли е? Някои факти за гладуването

Отслабване без глад – Възможно ли е?  Някои факти за гладуването

Когато чуят думата „диета” много хора автоматично я асоциират с глад. Факт е, че тази дума е загубила първоначалното си значение, което всъщност е „начин на хранене”. В момента „диета”  се използва като „начин за отслабване”. Но и в това й значение асоциацията с глад е погрешна, защото истинското отслабване не се получава с гладуване.

Ето няколко истини за гладуването!

Отслабването с гладуване е винаги краткосрочно

Терминът „гладолечение” красноречиво обяснява кога и защо е подходящо да се прибягва до гладуване – за лечение. Краткотрайното гладуване, прилагано под наблюдението на специалист, може да има благоприятно влияние върху организма. Това е така само в определени случаи и при определени заболявания.

Гладуването с единствена цел отслабване е неефективно

Да, може да се свалят некои и друг  килограм, когато се ограничи максимално храната, но тези килограми се връщат много бързо – в момента, в който се премине към „нормалното ” хранене - т. нар. “йо-йо синдром”.

Не е трудно да се спазва режим, ограничаващ максимално храната, знаейки, че се прави за определен период от време (90 дни, един месец, две седмици и т.н). Нагласата на всеки спазващ подобна диета е „Мога да се справя, още Х дни и приключвам“. С една дума „изтърпявате“. Точно тук е уловката. След като „мъчението“ приключи, вие сте с Х килограма по-слаба и с изчерпано търпение. Връщате се към предишното си хранене, към предишните си навици, а скоро и към предишните килограми.

Не може да се гладува постоянно

Когато намалим драстично калорийния си прием, тялото започва да се съпротивлява по няколко начина. Първо – появява се силно чувство за глад. Гладът е усещане, което е изключително силно и базово. Можем да го игнорираме за няколко дни или дори месеци или да го залъгваме, пиейки много вода или с разходки, но е много трудно и почти невъзможно да го игнорираме постоянно. Продължителното лишаване от необходимата за тялото храна, може да има опасни последствия върху здравословното състояние. Гладуването е в противоречие с естествените нужди на организма и не може да бъде част от нормалния начин на живот.

Гладуването забавя метаболизма

Когато човек усеща глад често, метаболизмът се забавя, защото тялото се опитва да спестява енергия. Това означава, че започвате да горите по-малко калории и е наложително да ограничите храната си още повече, ако желаете да сваляте килограми. Омагьосан кръг, от който е трудно да излезете, ако не започнете да се храните правилно. А какво е правилно хранене...? С достатъчната за вашия организъм храна.

Ограничаването на храна води до трупане на мазнини

При по-продължително ограничаване на храната, но не прекалено дълго, до мозъка достигат сигнали, че гладувате. В този момент  мозъкът провокира биологични процеси, които „заповядват” на мастните клетки да задържат всяка калория, до която успеят да се "доберат" или казано с дуги думи – да започнат да трупат запаси.  Описаните по-горе реакции се получават винаги, когато сме на диета, ограничаваща максимално храната за определен период от време. Повечето масови диети действат по този начин и са в противоречие с биологичните нужди на организма. Затова често ще чуете от пациентите "гладувам и не отслабвам".

Да работим в синхрон с тялото си

За да можете да отслабнете трайно и да поддържате постигнатите килограми е необходимо да се работим в синхрон с тялото ви, а не против него. Спазвайки режим изготвен специално за вас и съобразена с вашето здравословно състояние, цели и хранителни предпочитания, вие постепенно ще се научите да се храните правилно. В момента, в който правилното хранене стане част от вашия живот, поддържането на “топ форма” ще се случва по естествен начин и без усилия.

Ще можете да вземате самостоятелни решения - как, кога и с колко да се храните, и те ще са продиктувани от желанието и уменията ви да живеете и да се чувствате по-добре.

Коментари

Анонимен
2 окт 2019 16:49

Доста глупости са казани...При гладуване (в условие на липса на основния източник на енергия - въглехидратите) се запуска процес на разпадане на мазнините за осигуряване на нужната на организма енергия! А не натрупване на такива!!! Откъде ресурс за трупане на мазнини при глад???

Анонимен
2 окт 2019 16:54

Да-а-а...Тези от концлагерите, подложени на глад, как не са напълнявали е въпроса??? Явно не са чели статията.

?!?! По- горните коментари са ярък пример за липса на логическо мислене и ...дори няма да е пресилено да се каже на мисловен процес като цяло...  промяната на причина и следствие е основна когнитивна грешка, която много често се допуска и не се осъзнава, ако хората я осъзнаваха едва ли така смело щяха да се излагат публично. Прочетете си статията още веднъж, по-бавничко, може и на глас- и се надявам да схванете основната теза на статията.