Публикация

Шип на петата – остра болка, ефективно лечение!

Шип на петата – остра болка, ефективно лечение!

Шиповете представляват костни израстъци, които се образуват върху здравата кост, вследствие на което причиняват непричтна болки при ходене. Често срещани са  шиповете на петaтa, при които се наблюдава и възпаление на плантарната фасция. Когато това се случи, пациентите могат да изпитат затруднения и болка при ходене, както и изпълнение на някои от ежедневни си дейности.

Ето някои от най-често задаваните въпроси и техните отговори:

Защо се образуват шиповете?

Счита се, че най-честата причина за шипове в петата е възрастта. Въпреки това младите хора, които прекарват много време на крака, също имат проблеми с шипове в петите. Наднорменото тегло също е една от водещите причини - всъщност дори и няколко килограма в повече могат да се окажат “капката, която да прелее чашата”.

Друг важен фактор, който често се пренебрегва е хората с много еластично ахилесово сухожилие. Те са по-предразположени към образуване на шипове.

Какви са симптомите?

·       Остра болка, която варира в деня, но е по-силно изразено сутрин

·       Първите стъпки след продължителен покой са много болезнени,

·       Болката е локализиране в определена точка на петата

·       В зависимост от натиска и притискане на обувката, може да предизвика зачервяване и възпаление

Как се диагностицира?

Единствено рентгеновото изследване може категорично да диагностицират костен шип в петата. Наличието му може да доведе до притискане и дразнене на някои нерви, които са много болезнени.

Как се лекува?

УДАРНО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ (Shockwave therapy – rESWT, fESWT) e съвременен и ефективен метод за лечение на шиповете в петата, който бързо облекчава болката и води до възстановяване на походката! Набира все по-голяма популярност през последните години. Малко са лекарите обучени в провеждането на това лечение, но с правилната методика резултатите са найстина много добри.

Провеждат се 3-5 процедури 1 път седмично, самостоятелно или в комбинация с друг физикален фактор.

Търсете вашият специалист!

Коментари