Публикация

Библиотеката в "Уни Хоспитал" стартира с 1000 тома, в нея ще организирамe литературни срещи

Библиотеката в "Уни Хоспитал" стартира с 1000 тома, в нея ще организирамe литературни срещи

Единствената библиотека за пациенти отвори врати в МБАЛ "Уни Хоспитал" в Панагюрище. Тя е ситуирана в крилото, в което е базирано Отделението по Медицинска онкология. Разкрита бе по инициатива на началника д-р Росица Кръстева и със съдействието на Командерия "Княз Борис Първи" към Велик Приорат - България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим и на издателска къща "Гея-Либрис". 

 

- Д-р Кръстева открихте библиотека за пациенти. Как се роди идеята?

- Библиотеката в МБАЛ „Уни Хоспитал“ беше създадена още преди 2 години в отделение Медицинска онкология. Тогава разполагахме с едно шкафче и както персонал, така и пациенти, даряваха книги за ползване от всички. Други хора също идваха да оставят книги и така установихме, че интересът към писаното слово е голям. В нас се породи желанието да разширим библиотеката и това стана възможно тази година, благодарение на съдействието на МБАЛ „Уни Хоспитал“, след като ръководството отдели помещение и закупи етажерките за книги.

На 8 август честваме празника на отделението по Медицинска онкология, тъй като на тази дата преди 3 години приехме нашия първи пациент. Решихме официалното откриване да е на този ден, макар че бяхме готови с библиотеката още през юли.

 

- С колко тома стартира новата библиотека?

- Трябва да отбележа, че това начинание се реализира с подкрепата на издателство „Гея Либрис“, които дариха около 500 книги и с помощта на Ордена на тамплиерите в България, командерия Княз Борис, които дариха около 400 книги. Получихме книги и от членове на персонала на цялата болница, така че сега библиотеката разполага с около 1000 заглавия.

 

- Само художествена литература ли съдържа сбирката?

- Освен художествена литература, имаме и книги за деца, научна литература, както и прекрасни научно-попупярни издания – атласи и енциклопедии. Има за всекиго по нещо интересно.

По своя замисъл това е отворена библиотека.

Тя няма да се заключва, няма да има човек, който да следи кой и по колко книги взема. Достъпът до нея ще е целодневен. Пациентите от всички отделения могат да я посещават, да си вземат книга, да я четат и ако престоят в болницата не им стигне да я завършат, могат да си я отнесат вкъщи, а след това да я върнат. Нямаме притеснения, че сбирката ще се стопи или ще изчезне, защото сме убедени, че когато българинът види добро отношение, отвръща със същото. А и скромният ни опит досега потвърждава това.

 

- Как ще я обогатявате?

- Обогатяването на фонда ще става чрез дарения. Всеки, който желае да дари книги на библиотеката ни може да го направи.

Планираме да организираме и редовни литературни срещи. Вече сме направили една и имаме опит. Поканихме Ирен Леви за литературно четене, когато беше излязла нейната книга „Хмутовете“, заедно с актрисата Стефания Колева и радиоводещата Богдана Трифонова. Беше едно прекрасно събитие.

Имаме подкрепата и на градската библиотека в Панагюрище. Заедно ще каним автори, които могат да представят своите книги и при нас.

Предстои да допълним сбирката с издания на немски и английски език, защото имаме пациенти и от чужбина.

 

- Какъв допълнителен терапевтичен ефект има библиотеката?

- По всички съвременни стандарти за психологична помощ пациентите трябва да се чувстват комфортно в болницата.

Пациентка дари книга и благодари на д-р Кръстева.

Виждането на екипа ни е да създадем такова отношение към тях, а библиотеката е само едно от допълненията. Чрез достъпа до разнообразни книги и богатата тематика на заглавията пациентите могат да се отделят от усещането за болнична среда и да се доближат до нормалното всекидневие. Лечението на онкологичните заболявания често изисква продължителен период от време, затова е важно това време да не се превръща в болестно преживяване, а да се запази максимално всекидневния ритъм на здравия човек. Библиотеката подпомага и пациентите, които идват за изследвания и проследяване на заболяването. Често те преживяват в  силен дистрес изчакването на резултатите от назначените изследвания, а вече разполагат с място, където могат да насочат вниманието си към други теми, освен болничната. Не на последно място, трябва да се отчете, че болнични библиотеки от такъв ранг – завършени, с обособено помещение, обслужващи цялата структура, се срещат на много малко места и само в най-реномираните болнични заведения по света.

 

- Колко са пациентите, които преминават през лечебното заведение всеки месец?

- Пациентите са много – на месец през отделението по Медицинска онкология преминават 700-800 души, а в отделението по Лъчетерапия престоят им е по месец и половина. Над 1500-1600 са пациентите на „Уни Хоспитал“ месечно.

 

- Какви други иновации има в болницата?

- Водени от желанието да бъдем различни в отношението към пациентите, мога да кажа, че успяхме да създадем нещо, което го няма в България.

В Онкологичния център обаче има и други художествени произведения – витраж, като в Онкологичната болница в Грац. 

Картините на художниците Светла Христова и Валентин Стефанов закупих с цел да направя центъра по-комфортно място за пребиваване. Не искаме пациентът да се чувства като поредния болен, който идва при нас с поредната диагноза.

Онкологичното заболяване не е смъртна присъда, животът продължава и след нея

Стремежът ми е в болницата изкуството да има все по-силно присъствие, защото това е пряко свързано с лечението. Предстои да включим и музиката – на по-късен етап ще правим и концерти тук. Това са иновациите в художествената сфера.

Всъщност медицината е изкуство, а медицинската онкология е още по-сложно изкуство, което изисква солидни познания и умения на лекаря да прояви творчество, за да бъде полезен на своя пациент.

Смисълът на терапията, която провеждаме в МБАЛ „Уни Хоспитал“, е, ако не можем да излекуваме пациента напълно, да направим заболяването хронично. При нас успешно се прилагат имунотерапията, таргетната терапия и химиотерапията, знаем в кой момент да насочим пациента към хирурга – било за операция, било за аблация, за радиохирургия или друг вид лечение. Всеки случай се обсъжда на туморен борд от широк кръг специалисти и тогава се назначава терапия на болния. Поддържаме много добри контакти с колеги от Германия и особено с проф. Кристиян Манеголд, от Гърция, а от миналата година партнираме и с колеги от Полша.

Разпознати сме и в чужбина заради постоянния ни стремеж към усъвършенстване и знание, част от който е и откриването на библиотеката. 

 

Коментари

Прекрасен лекар, прекрасен човек!