Публикация

Седмица на отворените врати в клиниката по гръдна хирургия

Седмица на отворените врати в клиниката по гръдна хирургия

Безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза ще извършат специалистите от клиниката по гръдна хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Консултациите  се провеждат от 19 до 23 август, от 9.00 до 14.00 часа.
Началникът на клиниката доц. д-р Румен Филипов подчерта, че с ехографията на млечните жлези могат да се огледат всички области от гърдите, включително и тези, които са разположени до гръдната стена. При това изследване не се използват радиационни лъчи, което го прави безопасно и за бременни жени.
Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа. В България заболяват средно около 3500 жени годишно. Рискът от заболяване на рак на млечната жлеза се повишава при жени:
• които са имали карцином на млечната жлеза;
• претърпели предходна биопсия за фиброкистична болест на гърдата и най-вече случаите с атипична хиперплазия;
• чиито баба, майка или сестра имат или са имали карцином на млечната жлеза.
Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани - не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скрининг. Ехомамографията е едно от ефективните изследвания в ранната диагностика на туморното заболяване.
Телефон за предварително записване на час: 0357 88 581

Коментари