Публикация

Доц. Мангъров: С някои от промените в имунизациите ще снижим нашия стандарт

Доц. Мангъров: С някои от промените в имунизациите ще снижим нашия стандарт

С някои от предложените промени в имунизационния ни календар ще достигнем евростандарта, а с други ще снижим нашия стандарт, за да стигнем европейския.
Това заяви доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозната болница в София, пред Bulgaria ON AIR.


Според промените поставянето на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст се намалява от три на два пъти. Предвижда се и отмяна на пробата Манту и отпадане на реимунизацията срещу туберкулоза при децата на 11-годишна възраст, както и въвеждане на такава срещу коклюш при тези на 12 години.


Доц. Мангъров определи като добро решението за добавяне на

нова имунизация срещу коклюш за 12-годишните деца

Но не и намаляването на ваксината за най-честия бактериален менингит, която сега се прилага по схема 3+1, а вече ще се прави 2+1. 

 

„Това се прави в повечето страни от ЕС. В Гърция, а и в САЩ, си остават на схемата 3+1. Ще се спестят известни суми, но това, което се прави в момента в нашата страна, е по-добро“, изтъкна специалистът.


„Предлага се и премахването на пробата Манту при 11-годишните. С нея се установява дали някой има или няма туберкулоза.

По отношение на туберкулозата в момента светът е на ниво 1910 г.

Причината е епидемията от ХИВ. Ние махнахме пробата Манту на 17-годишна възраст. Сега сме на път да махнем тази на 11 г. Остава една на 7-годишна възраст, която сигурно ще отпадне след няколко години. Може да се направи, но е неразумно. По темата може да се търси мнението на детските фтизиатри, които се сблъскват със случаите на деца с туберкулоза. Нищо няма да се спести от това, защото пробата се прави с препарат, който е българско производство. Проблемът е, че тя е трудоемка - трябва да се направи, да се отчете след 2-3 дни, и затова всички джипита ще ръкопляскат, ако пробата се махне“, посочи доц. Мангъров.


По думите му

ваксината се е превърнала в мръсна дума по света

„Всяко отпадане на ваксини се аплодира от масовата публика. Не всички промени, които се правят, са добри, трябва да се мисли преди това“, допълни експертът.

Коментари

Според мен е безотговорно да се премахне пробата Манту при това състояние на заболеваемост от туберкулоза. За останалите ваксини не мога да коментирам, защото не работя с деца, но чувам, че е голяма каша при бебетата- с какво започнали, с какво завършват, четирикомпонентни, петкомпонентни, шесткомпонентни ваксини, два приема, три приема... И без това има антиваксърски настроения, с тази бъркотия по никакъв начин не се стимулира съдействието на родителите за имунизация на децата.

Безумие е ако се премахне пробата Манту

Всичко е абсолютно вярно,освен това , че всички ОПЛ ще ръкопляскат.Те бяха против при отпадането при 17 ,против са и сега.