Публикация

Д-р Паола Абаджиева: Предпазването на детето от хранителни алергии започва със захранването

Д-р Паола Абаджиева: Предпазването на детето от хранителни алергии започва със захранването

Д-р Паола Абаджиева е детски алерголог с дългогодишен опит в наблюдението на деца с алергични заболявания - алергичен ринит , бронхиална астма, атопичен дерматит, хранителна алергия и др. Приема в МЦ "Искър".

 

В последните години се наблюдава значително повишение на хранителните алергии в детска възраст, в някои страни и с тежки анафилактични реакции. Причините за това могат да се търсят още в пъривте месеци на новороденото, в диетата, която се налага да спазват кърмачките - тя е бедна на храни с висок алергенен потенциал и това води до завишаване на алергичните реакции при бебето. 

От 2012 година

гайдлайнът на Европейската асоциация по детска гастроентерология включва

ранно захранване на кърмачетата и с храни с по-висок алергенен потенциал. По този начин се използва прозорецът на имунна толеранност в кърмаческата възраст и е предпоставка за естествена десенсибилизация на децата.

 

Още по темата вижте във видеото с д-р Абаджиева:

Коментари