Публикация

10 години отделението по Кардиология се грижи за здравето на пациентите

10 години отделението по Кардиология се грижи за здравето на пациентите

За 10-те години от създаването си през отделението са преминали над 29 000 пациента и са направени над 24 000 инвазивни процедури.

 

Като част от университетския болничен комплекс „Пълмед“ отделението по Кардиология е модерно и високо технологично оборудвано звено, осигуряващо диагностична и лечебна дейност със специализация в областта на интервенционалното лечение на сърдечни и периферни съдови заболявания.

 

Началникът на отделението д-р Руслан Касабов споделя: „Отделението ни е създадено в отговор на нарастващата необходимост от адекватна планова и спешна, комплексна  кардиологична помощ  на гр. Пловдив и областта. Осигурявайки 24-часово 7 дни в седмицата покритие на пълноценно медицинско обслужване, даваме възможност на колеги  и пациенти  да разчитат на нас за диагностика и лечение на сърдечни и периферни съдови заболявания. Участваме активно в новосъздадения център за лечение на мозъчния инсулт /STROKE CENTER/.“

 

Отделението разполага с 36 легла и сектор за интензивна терапия и реанимация със  7 легла, където е осигурен 24 часов мониторинг на инвазивни и неинвазивни жизнени параметри, възможност за продължителна механична вентилация. Покрива всички критерии за най-високото трето ниво на компетентност.На пациентите са осигурени комфортни и съвременни условия за престой - кабелен интернет, сателитна телевизия, централна климатизация.

 

Секторът за инвазивна  рентгенова диагностика е оборудван с 2 нови ангиографски апарата на фирма “Simens”. Тук се извършват високоспециализирани изследвания и интервенционални процедури на коронарните и периферни съдове, имплантират се временни и постоянни кардиостимулатори.

 

Най-важният актив на отделението е екипът от кардиолози, четирима от които са със сертификати по Инвазивна Кардиология и Ехокардиография на експертно ниво. Отделението е база за специализация на студенти по Кардиология, като в момента специализиращите лекари са петима.

 

Ето какво споделя д-р Анастас Кръстев, най-новият лекар от екипа, защитил специалност по Кардиология през месец май 2019:

Специализацията по Кардиология в Инвазивната кардиология на УМБАЛ“ Пълмед“ беше незаменим опит  не само в професионалното, но и в личностното ми развитие. Когато завърших медицинския университет, аз бях на възраст, в която има едно единствено най-важно нещо за по-нататъшното ми себеизграждане – да намеря хората, от които мога да науча най-много. За да станеш добър лекар, трябва да си близо до много добри лекари. Аз намерих този колектив. От една страна имах възможността активно да участвам в диагностицирането и лечението на цялата палитра от сърдечно-съдови заболявания по начин, който рязко контрастира на днешното пътечно здравеопазване - пациентът е живо същество с множество системи и заболявания, които често излизат от рамката на една единствена специалност. Старшите лекари в отделението ме научиха да се грижа за всяка болка на пациента . От друга страна поощряването свободно да се работи с модерната апаратура позволява изграждането на умения  и способност за взимане на решение в ситуации, които изискват бързи мерки за спасяване на човешкия живот. Не на последно място е изграждането на ума. Лекарят лекува първо с ума си - трябва всеки ден, постоянно да даваш всичко от себе си, това не е еднократен акт. Едва на по-късен етап разбираш, колко важно е това на млади години. Благодарен съм за възможността да се развивам в нашето отделение!“

 

Целият екип на отделението по Кардиология – лекари, сестри и санитари са денонощно на разположение на пациентите и в услуга на здравето им!

 
 
 

Коментари