Публикация

Медицински сестри и акушерки със самостоятелни практики

Медицински сестри и акушерки със самостоятелни практики

Министерството на здравеопазването предлага медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални практики. Така те ще могат да извършват манипулации и консултации без присъствието на лекар. От предложените промени обаче не става ясно колко ще струват услугите в индивидуалните практики и кой ще плаща за тях.

 

Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), заяви пред БНТ, че

предложеният модел е добър и страната ни има традиции в тази област

Преди 2000-ата година този модел съществуваше под формата на женски и детски консултации, участъкови медицински сестри, които обгрижваха възрастни хора по домовете. Така че това не е нещо ново. Ние твърдим, че е добро, защото то съществува в цяла Европа, подчерта Милка Василева.

По думите ѝ

пациентите трябва да са спокойни

"че медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, рехабилитаторите ще изпълняват само това, което им е възложено от наредба на министерството, която определя техните компетенции по предписание на лекар или по отношение на самостоятелна практика".

 

Задължително те ще действат по предписание на лекар или при проблем ще насочват пациентите към лекар, увери председателят на БАПЗГ.

Регистрацията на тези практики по определен от закона начин ще изсветли сектора на здравните услуги и хората ще знаят към кого да се обърнат, за да получат необходимата помощ, каза още Милка Василева.

Ако практиките са регистрирани, хората ще могат да отидат в центровете, където да им се направят необходимите манипулации, както и да изразяват недоволство, когато не са обслужени добре.

Обсъждат се варианти с различни модели на финансиране

включително с доплащане от пациента по обявен ценоразпис.

 

Милка Василева заяви, че

асоциацията не участва в организацията на планирания за 10 септември национален протест на медицинските сестри

но подкрепя исканията им.

Коментари