Публикация

Уникална комбинация от две операции ме изправи отново на крака

Уникална комбинация от две операции ме изправи отново на крака

Моят най-добър лекар е проф. Пламен Кинов, Началник клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ София.

 

Моята история:

На седемнадесет години получих тежка спортна травма-скъсани връзки на коляното и менискуси. Претърпях тежка операция и още по-тежко възстановяване. За следващите 35 години имах още две операции за укрепване на коляното. Вече нямах хрущяли в колянната става, капачката беше увредена.

 

През 2007 г. видни специалисти отсякоха, че ще се наложи поставянето на изкуствена става! Не приех това „предложение“ , поради две основни причини: първата беше, че ендопротезирането на колянна става все още не е на достатъчно добро ниво у нас, а втората - заклет планинар съм! Като такъв, ясно си дадох сметка, че една изкуствена става веднага ще ме остави да гледам върховете от прозореца.

Трябваше ми нещо друго

Започнах да следя професионалното развитие на няколко наши ортопед-травматолози, занимаващи се с ендопротезиране. Интересувах се кой какво и къде е специализирал. Знаех, че само информацията ще ми даде нов избор.

Същевременно навивах хиляди километри по планините-така и така имплантът няма да ми се размине, поне да ходя докато мога.

 

През 2015 г. започна изместване на оста, назначиха ми ден за поредната операция във видна клиника. Малко преди това ми беше попаднала статия за един лекар - проф. Кинов. Реших да си направя още една консултация.

Посрещна ме един изключително усмихнат и вдъхващ доверие човек. Не казах, че след два дни ще ми сменят ставата. Изчаках да чуя какво има да каже той.

Изкуствената става няма да ти избяга, но за сега това коляно не трябва да се пипа ,
отсече той. Дори отхвърли и поставянето на междуставен протектор. Думите му ми харесаха - още три години щуране по чукари и гори.

И така продължих до декември 2018 г., когато вече болката си каза думата и аз пак се озовах при проф. Кинов.

Голяма беше радостта ми, когато професорът предложи друг вариант

вместо сменяне на ставата. А именно-реконструиране на предна кръстна връзка/старата пластика се беше анулирала/ и частичен имплант в ставата. Такова комбинация от две операции в една досега не беше правена в България.

 

И така на 12-и декември 2018 г. беше операцията. Април месец, тази година, вече леко подхождах към планините. Краят на май пък организирах традиционната четиридневна обиколка по Родопите с група от 30 човека.

Ходя!

 

През месец юни - качих за един ден х.Добрила - връх Амбарица - връх Голям Купен и обратно. Последното ми вдъхна смелост да не пропускам тази година Пирин. Уж внимателно, без зор - стигнах до 2500м. н.в. Без болки и отоци.

 

Това, от което ме беше страх - промяна на начина ми на живот не се случи благодарение на един български лекар! Аз пак съм полезна на семейството си и на себе си, а и не съм лишена от удоволствието да гледам природата от върховете.

 

Благодаря, проф. Кинов!

 

                                                                                                                    Румяна Тихомирова

 

 

 


Проф. Пламен Кинов 

 проф. Пламен Кинов

Специалист по ортопедия и травматология,

с акцент върху ендопротезиране

на тазобедрена и колянна става.

 

Проф. Кинов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология

в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" 
 
 
 

 

 


Очакваме и вашата история за лекаря или лекарите, които са оставили отпечатък в живота ви. Да разкажем заедно за добрите лекари!

Коментари