Публикация

Как се разпознават и лекуват хранителните алергии при деца

Как се разпознават и лекуват хранителните алергии при деца

Детският алерголог д-р Паола Абаджиева за алергиите към храни при децата - симптоми, диагностика и лечение:

 

В последните години се наблюдава значително завишение на хранителните алергии при децата. В страните, където са провеждани статистически проучвания, се отчита, че процентът на засегнатите деца е между 5 и 10%.

Най-честите алергени в детска възраст

са алергените на кравето мляко, яйцата, соята, пшеницата, ядките, рибата и рибните продукти. Дори при 1-2 месечни бебета при захранване с краве или хуманизирано мляко се наблюдава алергична проява - отоци, уртикария, а в по-тежките случаи - повръщане, разстройство, ларинго и бронхоспазми. Тези прояви се случват от минути до 2-3 часа след приема на храната. При по-големите деца, които развиват такъв тип алергии, най-тежките случаи могат да завършат с анафилактичен шок. Това са т.нар.

остри алергични реакции,

протичащи по механизма на IgE медиираната сенсибилизация. При деца, особено в ранната детска възраст, след прием на краве мляко се появяват силни коремни колики, метеоризъм, запек, в по-тежките случаи - разстройство. Затова в случаите, когато няма доказано наличие на гастроезофагеален рефлукс, трябва да се изследва за хранителна алергия.

Как се диагностицира хранителната алергия, израства ли се с възрастта и какво трябва да знаят родителите - вижте във видеото с д-р Паола Абаджиева:

Д-р Паола Абаджиева е детски алерголог с дългогодишен опит в наблюдението на деца с алергични заболявания - алергичен ринит , бронхиална астма, атопичен дерматит, хранителна алергия и др. Приема в МЦ "Искър".

Коментари