Публикация

Има ли легионерска болест у нас? МЗ отрича

Има ли легионерска болест у нас? МЗ отрича

Британският вестник "The Sun" съобщава, че втори британски турист, почивал в България, е издъхнал от т.нар. "легионерска болест.  Според изданието още двама мъже са се заразили от опасната болест, но са в процес на възстановяване. И тримата са почивали в един и същ тризвезден хотел в популярния български курорт Слънчев бряг.

 

Легионерската болест, както е по-популярна легионелозата e инфекциозно заболяване с потенциално фатален край. То се причинява от аеробна бактерия от рода Legionella. Заразяването става чрез вода, в която е попаднала бактерията - обикновено това е застояла вода.

мз

Ето и отговорът на Министерството на здравеопазването:

Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза на двама граждани на Великобритания, Министерството на здравеопазването информира:

 

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

 

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

 

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

Изследване за легионела

По отношение на конкретните случаи

със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза, МЗ обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.

Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната,

Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки:

  •  да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации;
  • да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране;
  • да се провежда дезинфекция чрез „термален“ шок – с повишена температура на водата 70-80 градуса С;
  • перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.

 

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.

 

 

Коментари