Публикация

До осмата седмица на новороденото трябва да се направи ехография на тазобедрените стави

До осмата седмица на новороденото трябва да се направи ехография на тазобедрените стави

Д-р Кристиян Гоновски е ортопед-травматолог в отделението по Ортопедия и травматология към УМБАЛ „Пълмед“, който извършва скрининг за вродена луксация и дисплазия на тазобедрените стави при бебета. Докторът препоръчва ехографията да се извърши най-късно до осмата седмица след раждане на детето. В УМБАЛ „Пълмед“ д-р Гоновски провежда прегледите според специализирания метод ехография на тазобедрените стави при деца на професор Граф.

Методът, който се използва е златен стандарт в Европа и се прилага успешно повече от 30 години в целия свят.

Той е предпочитан и пред рентгеновото лъчение, което е вредно и обикновено се прави твърде късно – след 6-я месец. Освен надежността при диагностиката, друго предимството на ехогравския преглед според д-р Гоновски е, че е абсолютно безвреден, безболезнен и дава възможност за ранно откриване на вродени заболявания на тазобедрените стави при бебетата.

Ранната диагноза до 4-8 седмица след раждането дава шанс при правилно лечение за 100% излекуване.

Факт е, че с клиничните тестове се изпускат голяма част от вродените луксации. Благодарение на скриниговата диагностика в европейски страни като Австрия и Германия заболяването вродена луксация на тазобедрената става е изкоренено. Ранната диагностика на луксацията благодарение на навременната ехография позволява и успешно провеждане на неоперативно лечение. То се състои в носене на ортезни средства (възглавничка на Фрейка, стремена на Павлик и др.).

 

За записване на часове за ехографски преглед на тазобедрени стави при бебета предварително се обадете на телефоните на регистратурата +35932 607 349.

Коментари