Публикация

Когато лятото разпали огъня в тялото

На морето се чувстваме освободени, а край брега може да срещнем и нова любов...


Летните месеци са традиционното време за почивка. Въпреки кризата доста хора ще намерят средства, за да отидат на почивка край морския бряг. За да научим какво може да ни се случи по време на дългоочаквания отпуск, когато горещините разпалват страстите ни, което пък води до непредвидени сексуални контакти, потърсихме д-р Красимир Романов, акушер-гинеколог и координатор на Българската асоциация по семейно планиране.

На морето се чувстваме освободени, а край брега може да срещнем и нова любов, казва д-р Романов.

Всички трябва да сме готови за изненади, както и за риска да се сблъскаме с някои болести, предавани по полов път. Нищо по-хубаво няма от това да се прави секс с любимия, но е добре преди това да се мисли и за здравето.
Затова д-р Романов твърди, че е важно всеки - мъж или жена, винаги в себе си да има презерватив. Той е основно средство за предпазване от полово предавани болести, както и от нежелана бременност.

Презервативът може да спести много проблеми, но и да спаси живот, защото има болести, които все още не се лекуват, каквато е СПИН. Предава и по полов път, а миг щастие може да коства нечий живот.

При безразборен секс човек може да се зарази със сифилис, трипер, трихомони, гарднерела вагиналис и др. А всички те могат да бъдат източник и на доста неприятни изживявания и проблеми. В резултат на някои от тях, като леко протичащата хламидиална инфекция, може да се стигне и до проблем при забременяване, защото хламидиите са опасни и могат да доведат до запушване на маточните тръби, както и други сраствания, които в бъдеще да не позволят жената да стане майка.

При мъжете тези болести понякога причиняват стерилитет заради сраствания на извитите каналчета в тестисите на мъжа и надсеменните торбички.

Затова д-р Романов напомня, че презервативът може да предпази от всички тези инфекции. Той е задължителен, когато правите секс с нов и непознат партньор. Съществуват и много други средства за предпазване, но презервативът си остава основно средство за морето.

Има и заболявания, които се предават по контактен път. Но според д-р Романов никога и никой не може да се зарази от полово предавана болест, къпейки се в морето или басейна. Концентрацията на микроорганизмите във водата е малка и от тях не може да стане заразяване. Става въпрос за заболявания като хламидиаза, трипер, гонорея или СПИН.
С гъбична инфекция може да се заразите, особено при контакт с тоалетна чиния, ако тя е използвана от човек, който има такава. Микроорганизмите не могат да живеят и да бъдат активни във водата.

Като гинеколог, д-р Романов често чува млади жени да казват: „Къпах се в басейн, настинах и получих т.нар. бяло течение”. Това не е вярно, а причината не е в микроорганизмите, които са в басейна. Тази жена си е имала инфекцията, с която организмът й се е борил и ги е потискал, а когато тя настине и намалеят защитните сили на тялото - инфекцията се засилва. 

Другите митове, които битуват сред хората, са, че може да се заразиш със сифилис от чаша или прибори. Това също не е така, защото бледата спирохета е много лабилна. Попаднала на чаша, тя загива веднага, като технически това не е начин за заразяване със сифилис. Още по-малко по този начин можеш да се заразиш със СПИН, защото вирусът живее в човешкото тяло, както и в кръвни продукти.

Коментари