Публикация

Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център въведе щадящ метод за смяна на сърдечни клапи

Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център въведе щадящ метод за смяна на сърдечни клапи

Три български пациентки на възраст между 70 и 80 г. получиха шанс за нормален живот след иновативна операция за подмяна на крайно увредена аортна клапа. Операциите бяха извършени под ръководството на един от изтъкнатите европейски кардиохирурзи - проф. Виктор Косташ от Румъния в екип с д-р Асен Келчев – ръководител на отделението по Кардиохирургия в Сити Клиник.

Новият за България тип хирургическа интервенция избягва големия централен разрез на гръдната кост, а се извършва през минимален отвор между ребрата от дясната страна. По този начин самата оперативна травма, кръвозагубата и времето под упойка са намалени значително и пациентите се възстановяват по-бързо и с по-малко болка.

При възрастни и полиморбидни пациенти щадящата техника намалява риска от усложнения.

Д-р Келчев (на снимката по-долу от дясно до проф. Косташ) заяви пред CredoWeb, че предстои новият метод да бъде усвоен напълно и прилаган рутинно в ръководеното от него отделение, защото това е съвременната тенденция в развитието на кардиохиругргията – операциите да се извършват през минимални разрези. Така пациентите могат да се раздвижват в пълен обем само след седмица, докато при пълно разрязване на гръдния кош в продължение на 2 месеца след операцията болните имат редица ограничения във физическата си активност.

Проф. Виктор Косташ е медицински директор на Център за сърдечносъдови заболявания в град Сибиу, Румъния, с дългогодишна практика във Франция и Канада. При посещението си в София той даде много висока оценка за равнището на българските си колеги, с които извърши иновативните операции.

 

Коментари