Публикация

Защо свързват микропластмасата с рака

Защо свързват микропластмасата с рака

Когато говорим за пластваса е добре да имаме предвид цифрите - прогнозите на ООН сочат следното – ако нищо не се предприеме, количеството на непреработена пластмаса ще нарасне от 32 млн. тона през 2010 г. до 100-250 млн. тона през 2025 г.

Какво означава това според еколозите? Означава,  че пластмасата в Световния океан ще се окаже повече от цялата останала популация на морски животни.

 

Най-драматично е положението в Тихи океан, където още през 80-те години на миналия век учените предсказаха, че ще се образува огромно петно от отпадъци между Калифорния и Хаваите и се оказаха прави. А през 1997 г. пътешественик с яхтата си попадна сред огромно бунище в океана. Скоро след това еколозите съобщиха, че петното се е увеличило четири пъти, като до остров Хендерсън бяха открити 18 хиляди тона боклук.

В пластмасите са установени 4 хиляди потенциално опасни химически съединения, от които детайлно са проучени хиляда. От тях 148 са определени като много опасни.

По-сериозният проблем се нарича микропластмаса

Отделно от това се задълбочава проблемът с микропластмасата. Според международната класификация това са частички с дължина по-малка от 5 милиметра и са първични и вторични. Първичните са влакна от синтетичните дрехи. Когато се перат, милиони от тях се отделят и изтичат в канализацията. Само Великобритания генерира 5900 тона микропластмаса годишно, твърди The Guardian. Вторичните са изкуствен каучук от гумите - изчислено е, че всеки автомобил оставя по 20 грама на 100 километра.

Козметичната промишленост – скрабове, шампоани, кремове, паста за зъби – навсякъде има синтетични добавки.

Полимерни гранули може да се открият в най-различни стоки 

почистващи средства, дъвка, пакетчета с чай и т.н. Микропластмасата вече е част и от хранителните вериги.

Може да се открие навсякъде - от ледниците в Антарктида до труднодостъпни райони в Алпите.

Според експертите микропластмасата е по-сериозна заплаха от другия боклук, защото по-бързо мигрира в околната среда и от един организъм в друг.

Никой човек на планетата не е застрахован в менюто му да попадне микропластмаса

През септември 2017 г. бяха публикувани резултати от изследване на чешмяната вода в 14 страни. Те показват, че пречистващите съоръжения не са в състояние да задържат микропластмасата – средно над 80% от пробите са се оказали положителни (72% в Западна Европа и 94% в САЩ). Ползването само на бутилирана вода не е спасение, защото ново изследване установи, че в 250 бутилки с вода, взети от 9 страни, микропластмасите са в още по-голямо количество.

Каква е опасността за човека от микропластмасата?

Изследвания върху животни доказаха, че частици с размер под 50 микрона могат да проникнат през стените на стомаха и червата в кръвта и вътрешните органи. А гастроентеролози от Австралия смятат, че микропластмасата е свързана със зачестилите случаи на рак на дебелото черво при младите хора.

Всичко това засега са хипотези, а учените се въздържат от окончателни изводи, защото много за микропластмасата все още е неизвестно. Определено може да се говори за негативното влияние на токсичните примеси (пестициди, оцветители, тежки метали), добавяни в този материал, за да му бъдат придадени различни потребителски свойства.

 

При разпадането на пластмасовите изделия тези канцерогенни вещества попадат в околната среда.

 

Коментари