Публикация

Тъмният шоколад може да бъде полезен за сърцето

По-възрастните жени, които консумират тъмен шоколад веднъж или два пъти седмично, може да се предпазят от сърдечна недостатъчност, твърдят американски учени.


При проучване, резултатите от което са публикувани в journal of the American Heart Association, в продължение на девет години били наблюдавани близо 32 хиляди шведки на възраст от 48 до 83 години.

Установено било, че при жените, които приемали по една или две порции (от 19 до 30 грама) тъмен шоколад на седмица, рисът от сърдечна недостатъчност намалява с до 32 %.

Специалистите обаче предупреждават, че с шоколада не бива да се прекалява. Повишеният прием може да доведе до увеличаване на теглото, тъй като продуктът съдържа много захар и мазнини.

Предишни проучвания доказаха, че шоколадът е богат на флавоноиди, които могат да понижават кръвното налягане и да предпазят от сърдечно-съдови заболявания.

Сега американските изследователите посочват, че за първи път са открити дългосрочни последици, които оказва тъмният шоколад, свързани конкретно със сърдечната недостатъчност.


Коментари