Публикация

Healthcare Manifesto

Healthcare Manifesto

Да започнем промяната!

  • България е на предпоследно място по продължителност на живота - 74.9 години в сравнение с 81 години средно за ЕС; най-малка продължителност за жените в България.
  • Висок и нарастващ процент на ражданията с Цезарово сечение. (България и Румъния са с най-висок процент в ЕС).
  • Най-висок процент пушачи сред държавите от ЕС.
  • Затлъстяването сред възрастните нараства през последните 6 години до 15%.
  • Най-висока смъртност в ЕС поради замърсяване на въздуха – 1310 смъртни случая на 1 милион души.
  • България и Румъния са с най-ниски разходи на глава от населението за здравеопазване.
  • Неотложните разходи на домакинството ограничават достъпа до здравна грижа – 48% в България в сравнение с 18% средно за ЕС.
  • Първична медицинска помощ (процент на общопрактикуващите лекари от общо всички) - 15% (сред най-ниските нива в Европа; средно 23% за ЕС).
  • Детска смъртност с 80% по-висока от средната за ЕС.
  • Сърдечносъдовите заболявания и ракът причиняват повече от 75% от всички смъртни случаи – в пъти повече от средната стойност за ЕС.

       Източник на данните: Health at a Glance: Europe 2018 | State of Health in the EU Cycle

 

Статистиката е стряскаща и по тази причина всички ние като общество трябва да се опитаме да поддържаме реформите в здравната система, започнали през последните 10 години. Като част от тези процеси, ние от Синево България поемаме важна роля в развитието на лабораторната диагностика изцяло в полза на по-добрата грижа за пациентите и се надяваме всички здравни работници да ни подкрепят в битката за повишаване на качеството на здравната грижа.

Партньорството между лекари и лаборатории е основен фактор за оздравяване на здравната ни система

Здравните статистики не лъжат. Въпреки че българското здравеопазване отбелязва подобрение, основните показатели в цифри са все още сред най-лошите в ЕС. За да преодолеем това, започваме нова битка - да променим основата, върху която работят лекари и лаборатории в интерес на пациентите.

Нека изградим истинско партньорство с мисъл за пациента! Ангажираме се да образоваме и да утвърдим идеите за пълна прозрачност и ефективна превенция за хората.

Присъединете се към нас, за да променим статуквото!

Вярваме, че промяната е вече тук. Заедно можем да изградим мост между клиничните и лабораторните специалисти, с основен фокус интересите на пациентите. Вярваме, че здравето е мисия, а не бизнес. И знаем, че тази промяна започва с нас: лекари, лаборанти и пациенти.

Поколението на промяната сме ние и Вие

поколението на промяната

Какво ще очаква децата ни, ако не започнем да променяме нещата сега? Нека повлияем заедно на негативните статистики, които показват лошото състояние на голям процент от хората в страната. Като поколение на промяната, ние трябва да установим превенцията и образованието като основен приоритет не само на хартия, но и като част от ежедневната си работа. Нашият екип вече го прави! А вие бихте ли станали част от нашата мисия?

Д-р Себастиан Ротариу, Изпълнителен директор, Синево България
Д-р Себастиан Ротариу, Изпълнителен директор, Синево България

Осигуряваме ли достатъчно качествена услуга на пациентите?

Сигурен съм, че всеки от Вас колеги, приема професията си като призвание и иска най-доброто за пациентите си. Ще Ви попитам честно обаче: вярвате ли, че имате възможност да осигурите възможно най-добрата здравна услуга? Това ли е нивото на грижа, което искаме за децата и родителите си?

 

Предполагам какъв е отговорът и затова се обръщам към Вас с много прост призив: Нека правим нещата по правилния начин! Нека излекуваме заедно болната здравна система. Да започнем промяната! Можем да започнем с тази част, която директно зависи от нас и Вас – отношенията между лекар и лаборатория. Това ще даде начало на един процес, основан на взаимно доверие и пълна прозрачност, които ще гарантират високо качество на резултатите. Всичко, което можем да направим заедно е в името на здравето на пациентите ни, и независимо дали го признаваме, тези пацианти сме също Вие, аз, нашите семейства и всички хора, които познаваме или не. Знаем, че доверието и отношенията се градят на стабилни основи. Това, което правим ние, за да осигурим стабилни основи е да осигуряваме най-високо качество на резултатите за лекарите, които се доверяват на Синево за диагностиката на своите пациентите.

Как го правим?

Просто следваме стриктно европейските лабораторни стандарти, без изключения – нещо, което аз лично гарантирам, слагайки подписа си под нашия манифест и ангажирайки се да Ви осигурим качеството, което изисквате и пациентите заслужават.

 

Синево България постоянно развива гамата на услуги, които предлага – повече от 3000 теста в портфолиото си (повече от 95 лаборатории в цяла Европа и над 570 пункта За нас е изключително важно да сме 100% прозрачни в работата си и всичко посочено може да бъде проверено от всеки от Вас – каним Ви да посетите лабораторията ни в удобен за вас момент, да се запознаете с нашите услуги и да се консултирате с нашите специалисти.

 

Призовавам всеки лекар, който се интересува от най-съвременни методи за диагностика на своите пациенти да заяви към нас тестовете, от които има нужда и, ако все още не са част от нашата гама, ние ще се погрижим да станат достъпни за българския пациент.

Да създадем заедно нови възможности

Синево България е част от шведската здравна група Medicover. Нашата мисия е да подпомагаме общественото здравеопазване, предоставяйки най-добрите и доказано качествени лабораторни тестове.

Навсякъде по света приемаме това задължение много сериозно като си поставяме за

основна цел най-добрата здравна грижа за пациента:

  • разполагаме с богата гама от тестове и лабораторни специалисти в цяла Европа;
  • сертифицирани сме с най-високото ниво на ISO стандарти (включително за центровете в България);
  • използваме най-съвременната и доказано качествена диагностична апаратура на марките Roche Diagnostics, Sysmex, Siemens, Vitec и др.
  • Като част от диагностичната си дейност, Medicover извършва над 98 милиона теста в 95 лаборатории в цяла Европа.

 

Коментари