Публикация

Да се добави витамин D към някои храни, предлагат учените

Да се добави витамин D към някои храни, предлагат учените

Според статистиката поради климатичните условия всеки пети жител на Великобритания страда от дефицит на витамин D, особено от октомври до април. 

 

Специалисти от университета в Бирмингам предлагат в някои хранителни продукти да се добавят витамин D, като се започне с пшеничното брашно.

Това ще позволи да се намали риска от :

Известно е, че витаминът се изработва под въздействието на ултравиолетовите лъчи.

С него е свързано усвояването на

фосфора, калция, както и обмяната на веществата. При дефицит на витамин D обаче се развиват дегенеративни процеси в костната тъкан, възпаления, диабет. Може да се появят рахит, депресия и слабост. И ако в слънчевите страни този проблем не съществува, то в държавите, където преобладава мрачно време, често при жителите се диагностицира липса на витамин D.

 

Коментари