Публикация
Да се добави витамин D към някои храни, предлагат учените
Според статистиката поради климатичните условия всеки пети жител на Великобритания страда от дефицит на витамин D, особено от октомври до април.
Специалисти от университета в Бирмингам предлагат в някои хранителни продукти да се добавят витамин D, като се започне с пшеничното брашно.
Това ще позволи да се намали риска от :
- умора;
- болести на опорно-двигателния апарат;
- остеопороза;
- мускулна слабост;
- сърдечносъдови болести;
- психични проблеми като депресия;
- високи нива на стрес.
Известно е, че витаминът се изработва под въздействието на ултравиолетовите лъчи.
С него е свързано усвояването на
фосфора, калция, както и обмяната на веществата. При дефицит на витамин D обаче се развиват дегенеративни процеси в костната тъкан, възпаления, диабет. Може да се появят рахит, депресия и слабост. И ако в слънчевите страни този проблем не съществува, то в държавите, където преобладава мрачно време, често при жителите се диагностицира липса на витамин D.
Коментари