Публикация

Проф. Генчо Начев: Няма контрол на плащанията в болниците

Проф. Генчо Начев: Няма контрол на плащанията в болниците

Повече от 50% от парите, които се дават за здравеопазване в България, излизат от джоба на пациентите. Някои от тях са регламентирани, но голяма част не са.

 

Това заяви проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина”, пред Нова телевизия, след като проверка на Върховната административна прокуратура констатира хиляди нарушения в лечебни заведения в страната, а глобите са над 500 хил. лева.

Резултатът от проверките е малката част от айсберга, която се вижда на повърхността, смята проф. Начев.

„Много е хубаво, че прокуратурата е започнала проверка в тази посока. НЗОК не може да направи предварителен контрол за тези плащания. Контролът може да е само последващ.


Бих препоръчал на прокуратурата да провери

плащанията от страна на болници за привличане на пациенти

което също не е регламентирано и е противозаконно. Трябва да се види и попълването на документи с невярно съдържание, каквото пък е отчитането от болниците към касата на пациенти, на които не е извършена никаква услуга, а се отчита като услуга. Също и експерти да докажат, че има отчетени дейности, които не са показани да се извършват”, добави директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“.


Той изтъкна, че

НЗОК трябва да извършва много строг контрол

по отношение на това наистина ли е преминал пациентът, или не.


„Ако имаше електронна здравна карта, щеше да е много лесно“, посочи проф. Начев.
Според него „има много интереси да няма такава карта“.


„Знам, че много действия направиха министерството, има обжалване като на всеки търг и т.н., и т.н. Така или иначе, няма още нищо, надявам се, че ще има. Другото, което е, НЗОК трябва да следи това дали е показана наистина услугата, която е отчетена, или пък е отчетена, без да има нужда от нея, за да се приберат парите. Там трябва да помогнат експертите по съответните специалности“, коментира специалистът.


Той подчерта, че

никой не може да каже достатъчни ли са средствата, които се отделят за здраве здраве у нас

Аз казвам – парите са малко, другите казват – парите са много, защото няма реална оценка на медицинските услуги. Ако има реална оценка на медицинските услуги, следва вторият капан. Въз основа на тази реална оценка и реално колко е ползвано, да кажем, колко са парите. Добре, но то реално не е ползвано, навсякъде е практика, че с химикала може да се изкарат повече пари, отколкото със слушалка и скалпел. Т.е. вече има изкривена статистика на заболеваемостта на населението, защото се водят за болни хора, които въобще не са присъствали, отбеляза проф. Начев.

Какво каза още водещият кардиолог вижте във видеото по-долу.

Коментари