Публикация

Епителотонични средства - приложение с примери от практиката

Епителотонични средства - приложение с примери от практиката

Терапевтичното поведение при изгаряния се определя от различни фактори. Един от тях е причината:

  • термични - изгарянето е причинено от слънцето, горещи предмети или течности, огън; 
  • електрически - те са изключително неприятни, тъй като нямат външна изява, но могат да доведат до внезапна сърдечна смърт;
  • радиационни -  например след лъчелечение; 
  • фрикционни - проблем е, когато са изгорени деца, които са с тънка и чувствителна кожа.

Площта на изгаряне е изключително важна. В практиката за бързина и удобство се използва “Правилото на деветките”, с което изгарянето се определя според засегнатата телесна площ. Прилага се при изгаряния от втора и трета степен и макар да не е съвсем прецизно, е популярно заради лесното използване.

 

В онлайн дискусия на тема “Оценка на кожни изгаряния и терапевтично поведение” модераторът д-р Елмира Павлова, специалист по кожни и венерически болести, споделя своя опит като коментира различни въпроси от лекари и фармацевти. 

 

Коментарите и самата дискусия може да видите ТУК.

слънчево изгаряне какво помага

Във фокуса на специалистите бе най-новият продукт на пазара Дермокеър (Dermo Care) и възможности за приложението му при различни изгаряния. “Дермокеър е препарат, при който има клинични проучвания в областта на хирургия, изгаряния и дерматология. Показанията за приложението му са основно при изгаряния, хирургични ексцизии при епителизация на рани, венозни улкуси, пемфигус вулгарис и пиодерма гангренозум”, казва по повод дискусията д-р Павлова. 

 

Лесен е за нанасяне под формата на спрей и е пяна, която може да обхване големи площи. Има проучвания и за употреба в областта на гениталиите. Може да се употребява и без антибиотици. Не е регистрирана резистентност към него.

 

Проучване в Пирогов преди години показва ефективността на Dermo Care за следоперативни рани - холецистектомии, апандактомии, колоностоми. Възможно е приложението му и при пресни оперативни рани като епизиотомии, цезарово сечение. 

В Dermo Care се съдържат:

  • бизаболол - вещество, извлечено от лайка, която има противовъзпалителен ефект;
  • екстракт от листа на хамамелис - Hamamelis Virginiana Leaf Extract, който действа успокояващо на раздразнената кожа;
  • пантенол с противовъзпалително и хидратиращо действия.

Има ли разлика в подхода при слънчево изгаряне на кожата при деца, зрели хора и в старческата възраст?

Това е един от въпросите, който вълнува различни специалисти и бе поставен в онлайн дискусията. Коментарът на д-р Елмира Павлова е, че има, тъй като при децата степента на резорбция на препаратите е по-голяма и реакциите при слънчево изгаряне могат да бъдат и системни. По-добре е да се прилагат препарати под форма на пяна, с тях лесно се третират големи площи.

 

Д-р Жана Тодорова, педиатър, е впечатлена от факта, че Dermo Care може да се прилага от нулева възраст и освен за изгаряния може да се използва и за други кожни раздразнения, които са с различен произход. Препаратът може да се прилага дори при новородени може да го прилагате, като обичайната дозировка е два пъти дневно. Уместна е употребата му при изгаряния от 1-ва степен и 2-ра степен, като няма възрастови ограничения.


Своя опит с Dermo Care споделя и д-р Людмила Крумова Костова, педиатър от Враца. “Изгарянията при деца и възрастни са често явление и то предимно в летния сезон. Предложеният медикамент-спрей Dermo Care e с отлични показатели за приложение и се приема много добре от  деца и възрастни пациенти”, пише тя.

 

Д-р Надежда Желева, специалист по вътрешни болести, пита за профилактиката на слънчевото изгаряне при деца - SPF 30 или 50+ се препоръчва. В коментара на д-р Павлова се казва, че при деца до 3 г. се употребяват фотопротектори с минерален филтър като цинков оксид и титаниев окис. Ако се ползват фотопротектори с химичен филтър съществува риск от алергия. Фотопротекторите при деца трябва да бъдат със SPF 50+. 

Има ли разлика в подхода при локална терапия на битово и слънчево изгаряне?

битово изгаряне

“Да, има разлика. При слънчево изгаряне може да се приложи само емолиент, ако е по-леко. При битови изгаряния е необходимо използването на епителотонични средства под формата на маз или спрей”, казва д-р Елмира Павлова.

 

Dermo Care може да се използва и при комбинацията от невродермит и слънчево изгаряне. Пантенолът в него, който е дериват на витамин B5, задържа водата в кожата и подпомага регенерацията.

 

В летния сезон някои лекари срещат в практиката си т.нар. фототоксични дерматити, провокирани от контакта на кожата с локален фотосенсибилизатор. Дразнителят може да е етерично масло от парфюм, лайм, смокиня, магданоз и т.н. В тази връзка е и въпросът: “Подходящ ли е Dermo-care в тези случаи? И нужно ли е освен фотозащитен крем, разбира се, пациентите приемащи фотосенсибилизиращи медикаменти да го имат "под ръка" през лятото?”

 

Показанията на Dermo Care не обхващат фототоксичните дерматити. Може обаче да се употребява при булозни дерматози, венозни улкуси т.е като епителотонично средство.

Д-р Веселина Василева, ОПЛ, споделя случай от практиката си. Семейство с две деца идват на преглед след почивка на море. Децата са на 12 и 14 години и са били със слънчево изгаряне, както и множество ухапвания от насекоми. Тя препоръчва Dermo Care за слънчевото изгаряне, като се пита дали препаратът ще помогне и за раздразнението на кожата поради ухапванията от насекоми. Ако реакцията не се повлияе достатъчно, може да се добави и противоалергичен медикамент. 

Спреят ще повлияе положително и еритема заради успокояващото действие на съставките в него, коментира още д-р Павлова. 

Ето и още интересни въпроси от дискусията.

Какво поведение препоръчване при изгаряне до 10% през първия час. Препоръчвате ли антибиотична терапия и ако да при какъв процент изгаряне?

Д-р Елмира Павлова:

“През първия час се използват епителотонични средства като Dermо Care, може и локални антибиотици. Системна антибиотична терапия се включва при були с оглед предотвратяване на инфекцията от тяхното разкъсване и оформяне на ерозии. Хоспитализация се прави при засягане на лице и  на торакс при наличие на були.”

Какво да бъде терапевтичното поведение при пациент със слънчево изгаряне и псориазис?

Д-р Елмира Павлова: 

“Тъй като слънцето се препоръчва при пациенти с псориазис и те не ползват обикновено фотозащита, получават изгаряне. Затова съветвайте пациентите си да ползват въпреки всичко протектор, макар и с ниско SPF, а след това епителотонични като Dermо Care или локални антибиотици при по-сериозно засягане на кожата.”

Може ли препарата да се ползва при изгаряния, получени при лъчелечение на онкоболни?

Д-р Елмира Павлова:

“Да, препаратът има епителотоничен ефект и може да се използва при лъчеви цикатрикси, няма алергични реакции. Бизаболол е екстракт от лайка, който има противовъзпалителен и подсушаващ ефект, особено при течащи лъчеви цикатрикси.”

По текста работи Илияна Ангелова

Коментари

Зравейте,Д-р Елмира Павлова!Поздравления за обзорната статия-получава се едно бързо и необходимо ръководство  за многобройните ефекти на медикамента Дермо креър  при приложението му в практиката.Браво! С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-12.09.2019г.