Публикация

5 чести грешки при рани от изгаряне

5 чести грешки при рани от изгаряне

Независимо дали са причинени от горещи течности или открит огън, раните от изгаряне изискват да се погрижите бързо и правилно за тях.


Ако тъканите са увредени в дълбочина, има сериозен риск от възникване на инфекции, може да се стигне до проблеми с дишането, да останат белези. При засягане на обширни зони изгарянето може да увреди кръвоносните съдове, да стане причина за смърт.

 

При по-леки изгаряния можете да се справите сами в домашни условия. Когато се лекува увредената кожа у дома, често се допускат 5 грешки, казват специалистите.

 

Ето кои са те:

1. Изгорялата кожа не се охлажда достатъчно дълго с вода

След като получите изгаряне, е важно да започнете да обливате засегнатите зони с чиста чешмяна вода. Тя не трябва да е много студена, най-добре да е с температура между 10 и 25 градуса. Много хора са склонни да охлаждат раната само за минута-две. Ако искате обаче водата да помогне, е необходимо да я оставите да тече върху засегнатата зона за 10 до 15 минути.

 

Грешки при рани от изгаряне

 

Специалистите от Mayo Clinic препоръчват също върху раната да се постави влажна, хладна кърпа/марля.

2. Мехурите се пукат

При по-сериозните кожни изгаряния обикновено се появяват мехури, но не се изкушавайте да ги пукате, тъй като така те стават входна врата за инфекции. Освен това мехурите играят роля на естествена „лепенка“, която пази пострадалото място. Ако ви причиняват силна болка, се обърнете към вашия лекар за помощ. Ако са се спукали случайно, той ще ви назначи локален антибиотичен препарат.

3. Изгорената кожа се излага на слънце

Ако изложите раната си на слънце твърде рано, това може да причини образуването на мехури. Някои специалисти съветват изгореното място да се пази от парещите слънчеви лъчи в продължение на години. Ако изгарянето е на лицето, сложете шапка с широка периферия, преди да излезете навън.

 

Не излагайте изгорялата кожа на слънце

4. Върху изгореното място се поставя масло (олио)

Ако сте чули от някого, че върху изгореното място може да сложите масло или олио, добре е за знаете, че този съвет не работи. Според учени от Университета в Рочестър поставянето на мазно вещество върху раната ще задържи топлината и ще затрудни оздравителния процес.

5. Не се търси медицинска помощ при големи изгаряния

Някои изгаряния са леки и не изискват лекарска грижа, но други представляват спешни състояния, защото застрашават организма като цяло. Ако поражението е голямо или е в областта на главата, лицето, шията, слабините, веднага трябва да потърсите медицинска помощ. Чакането може да влоши нещата. Лекарят веднага ще прецени тежестта и степента на изгарянето, ще предпише антибиотици и медикаменти за болката, а при необходимост ще постави ваксина срещу тетанус.

 


В аптеките се предлагат различни препарати без рецепта, които съдържат вещества, успокояващи кожата и подпомагащи нейното възстановяване като Дермо-Кеър (Dermo-Care). Той съдържа пантенол, бизаболол (екстракт от лайка), хамамелис и млечна киселина. Всичките му съставки са с доказан противовъзпалителен, антисептичен, съдосвиващ, епителизиращ и хидратиращ ефект.

 

Препаратът е под формата на спрей с гел-пяна, лесно приложим е, а неговите съставки проникват бързо и ускоряват тъканното възстановяване.

Коментари

Полезни съвети!Благодаря!