Публикация

Българинът има право на 14 дни рехабилитация в годината, а европеецът – до 9 месеца

Българинът има право на 14 дни рехабилитация в годината, а европеецът – до 9 месеца

В духа на изграждането на общи европейски стандарти и по пътя към въвеждането на едни и същи добри медицински практики българските физиотерапевти настояват за промени, които да гарантират на болните у нас съвременна и достатъчно продължителна рехабилитация, водещо до пълноценното им възстановяване. Това заяви проф. д-р  Елена Илиева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина /ФРМ/ в УМБАЛ „ Св. Георги” по време на провеждащите се в Пловдив Общи събрания на Европейското дружество по ФРМ и  на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински специалисти.

 

Тя даде следния пример: На претърпелите инсулт в Европа  се осигуряват от 30 дни до 3 месеца за възстановяване, а на хора с гръбначно-мозъчни травми – от 6 до 9 месеца. У нас същите пациенти имат право на специализирано лечение само по два пъти в годината – общо 14 дни.

 

Колкото и добри специалисти да практикуват у нас, колкото и високо да са квалифицирани, с каквато и качествена апаратура да разполагат лечебните заведения, във времето, определено им от НЗОК за работа с болните, те не биха могли да постигнат значими резултати. Лечебната база и легловият капацитет за физикална и рехабилитационна терапия в нашата страна са много добри, но ползването им е ограничено в значителна степен, добавиха още специалистите.

Клиничните пътеки са зле финансирани

Причината е в недостатъчното финансиране, което важи не само за осемте клинични пътеки, по които се обслужват болните, но и заради въведените лимити за болниците. Заради недостигът на средства страда и комплексният подход в лечението, при който заедно с лекаря за здравето на болния се грижат психолози, рехабилитатори, логопеди и други експерти. Затова специалистите заедно с БЛС настояват пред НЗОК за адекватно заплащане на дейностите.

 

На второ място те са категорични, че медицинските услуги във физиотерапията трябва да бъдат строго диференцирани. Нашето предложение е пациентите след болнично лечение, които са в тежко състояние, с неврохирургични заболявания или са преживели травми, да се лекуват по различни клинични пътеки от хората с хронични страдания, които се нуждаят от продължителна, а в доста случаи и от рехабилитация през целия живот.

„При първите терапията води до възстановяване на пациента, до неговото по-бързо завръщане към работата и обичайния ритъм на живот, а това има сериозен икономически ефект за работодателите и държавната икономика. Във втория случай се поддържа по-добро качество на живот за болните", посочи проф. Илиева. 

На форума в Пловдив, Европейската столица на културата 2019, от 5 до 7 септември, 2019 година заседават над 70 водещи специалисти от Европа, представители на всички европейски държави. Те обсъждат въпроси, свързани с развитието на науката, клиничната практика и обучението в областта на Физикалната и рехабилитационна медицина. Един от основните акцент в докладите и презентациите е роботизираната рехабилитация, където терапията е в съчетание с виртуалната реалност. Този подход е много привлекателен за децата, а благодарение на инициативата „Българската Коледа“ редица болници у нас разполагат с апаратура за трениране на походката при деца с ДЦП и за стимулиране на горен крайник.

Българските физиотерапевти получиха висока оценка

Президентът на Секцията и Борда по физикална и рехабилитационна медицина /ФРМ/ към Съюза на Европейските медицински специалисти, на които Асоциацията е активен член, проф. Мауро Замболини, заяви че българските специалисти със своята работа са доказали, че са на много високо експертно ниво. Председателят на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина /ФРМ/ проф. Николас Христодулу подчерта, че в световен мащаб нуждата от адекватна рехабилитация непрекъснато нараства, тъй като се увеличава процентът на възрастното население и на пострадалите от катастрофи. Затова търсенията на учените са в посока подпомагане на проекти за развитие на науката. Според него Българското дружество по физикална и рехабилитационна медицина /ФРМ/ е много активно в тази сфера.

 

Секретарят на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация у нас д-р Илза Попова изтъкна, че има много какво да се взаимства от европейските структури. По тази причина подобни съвместни прояви са много полезни.

Коментари

Анонимен
5 сеп 2019 21:33

"Българските физиотерапевти получиха висока оценка" - много интересно, дали уважаемия prof. Mauro Zampolini наистина е наясно, че неговите подопечни колеги в България всъщност неправомерно използват (за да не кажа присвояват)  защитена титла на други професионалисти....
Моля ви, не подвеждайте българското общество - "Физиатър"(Лекар по физикална и рехабилитационна медицина) и "Физиотерапевт"/"Физикален Терапевт" са две различни професии!

Неправилно използвате титлата "Физиотерапевт". Наименованието на тази лекарска специалност е "Лекар по физикална и рехабилитационна медицина" , позната още като "Физиатър". "Физиотерапевт" не е медицинска специалност, а здравна чиито еквивалент в България са специалностите "Рехабилитатор" и "Кинезитерапевт". Много от чуждестранните гости, които сте посочили ще се учудят, ако разберат, че ги наричате физиотерапевти. Това е абсолютен non sense.