Публикация

Премиерът Борисов: Правителството години наред дава милиарди за здравеопазване

Премиерът Борисов: Правителството години наред дава милиарди за здравеопазване

Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Ето защо на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България.

За първи път въвеждаме правила за добра медицинска практика на нормативно ниво

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на 29-ия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.


Премиерът Бойко Борисов също поздрави делегатите на конгреса, като подчерта, че правителството отделя години наред милиарди за сектор здравеопазване. Министър-председателят допълни, че

изключително много средства се отпускат за образование, квалификация, стипендии за млади учени

както и за обновяване на сградния фонд и медицинското оборудване.

 

Министърът на здравеопазването подчерта, че участието на водещи хирурзи от повече от 40 държави във форума е гаранция за високото професионално ниво и престижа на събитието. По думите му представянето и споделянето на най-новите достижения в кардиологията ще даде огромен тласък за прогреса на тази област на медицината.

Проф. Начев ще ръководи кардиохирирзите в света

Кирил Ананиев поздрави и изпълнителния директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев, който встъпва в едногодишен мандат като президент на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към Вас, както и за значителния Ви принос за развитието на тези специалности в международен мащаб. За нас като българи е гордост, че едно от светилата в тази област е наш сънародник, допълни Ананиев.

Министър Кирил Ананиев поздрави гостите и делегатите на конгреса за избора на дата за провеждането му – Деня на Съединението на България.


„На този паметен ден през 1885 г. българският народ засвидетелства пред целия свят, че има волята, желанието и готовността да решава сам своята съдба в свободна и обединена България. Благодарение на този първи самостоятелен държавнически акт страната ни постла пътя си към извоюването на своето достойно място в Европа“, отбеляза още здравният министър.

Коментари