Публикация

Интервално гладуване - ползи и рискове

Интервално гладуване - ползи и рискове

Напоследък все повече се говори за интервалното гладуване и как то действа на човешкото тяло. Всъщност зад термина се крие увеличаване на интервалите между храненията, които могат да надхвърлят и денонощие.

Австралийски учени провели изследване

с участието на 60 доброволци, които разделили на две групи. Първата се хранила по обичайния си начин, а втората гладувала в продължение на 36 часа. Оказало се, че участниците в експеримента от втората група свалили няколко килограма. Изследванията установили, че при тях се забавили и темповете на стареене на организма, като не били констатирани никакви странични ефекти от гладуването.

Тази практика доведе до подобряване на дейността на сърдечносъдовата система. Установихме, че при участниците в изследването, които гладуваха, се понижи кръвното налягане, както и маркерите на възпаленията, а тези показатели са свързани с дълголетието. Ние наблюдавахме състоянието на костите, на имунната система и количеството на еритроцитите в кръвта. Не открихме каквито и да било странични ефекти, споделиха авторите на проучването.

Важно е да се спазват препоръките на специалистите, които съветват желаещите да пробват интервално гладуване да се консултират с лекар.

 

Коментари

Статията е безполезна без линк или препратка към реалното научно изследване.