Публикация

Давайте повече вода на децата в горещините

Когато извеждате децата на разходка в горещото време, винаги трябва да имате под ръка шише с вода и да следите за признаци за обезводняване.Изключителните горещини през това лято увеличават риска от обезводняване.

Педиатрите предупреждават, че високите температури са особено опасни за децата.

Дехидратацията може да доведе до топлинен удар, както и до рабдомиолиза (rhabdomyolysis) – разрушаване на мускулите, при което повредените мускулни клетки попадат в кръвта и блокират бъбречната дейност.

Децата са по-застрашени от обезводняване, защото са безпомощни да си осигурят сами необходимата за организма им вода.

Кои са първите, предупредителни симптоми за недостиг на течности?

* Плач без сълзи.

* Хлътнали очи.

* Намаляване на еластичността на кожата. Това може да се установи с пощипване и бързо пускане на кожата на ръката. Ако кожата се върне по-бавно на мястото си, детето може би е обезводнено.

* Отделяне на по-малко количество урина. Децата трябва да уринират поне 4 пъти на ден. Урината трябва да е бистра. Жълтият цвят и острата миризма са сигнал, че детето не пие достатъчно течности.

Педиатрите препоръчват:

• Винаги носете със себе си бутилка вода, когато извеждате децата си на разходка. Не разчитайте на магазините по пътя или на чешмичките в градинките.
 
• Напомняйте на децата си да пият вода – не сок, сода или мляко. Прекъсвайте играта им периодично, за да им давате вода. Не им позволявайте да се върнат към играта, ако не са изпили поне две големи глътки.

Ограничете пребиваването на децата си на открито в най-горещите часове на деня, които обикновено са по обяд и в ранния следобед.

Коментари