Публикация

Специален централен катетър облекчава лечението на онкологично болни пациенти

Специален централен катетър облекчава лечението на онкологично болни пациенти

Отделението по „Съдова хирургия" в Болница „Тракия" е единственото място в област Стара Загора, в което може да бъде имплантиран централен венозен източник при онкологично болни пациенти, които се нуждаят от различни инфузии. Устройството е вид катетър, специално конструиран за онкоболни пациенти. Нарича се още порт за химиотерапия и се поставя от лекар специалист по „Съдова хирургия", който притежава съответната квалификация и опит.

„Онкологичните заболявания за съжаление изконсумират организма като цяло и изискват съотвентите терапии, които също натоварват тялото", казва д-р Атанасов.

Затова въпросният катетър играе много важна роля за безпроблемното и бързо извършване на нужните манипулации по лечението и дори за хранене на онкоболните пациенти.


Устройството се поставя амбулаторно под местна анестезия без да се причинява болка или някакъв дискомфорт на пациента, след което пациентът може да извършва обичайните си дейности. Имплантира се през 2 малки разреза най-често в дясната шийна област, а самото устройство, което прилича на копче, се поставя подкожно в дясната гръдна половина на място, което външно не личи и не пречи.


През този венозен порт се извършват инфузии на различни медикаменти, химиотерапевтици, може да се преливат кръвни продукти или да се взема кръв за изследване. През специалният катетър се извършва и така нареченото „параeнтерално хранене" по венозен път с течна храна. Най-често този катетър се използва при онкоболни или пациенти, чиито вени са изконсумирани заради множество инжекционни убождания и невъзможност да бъде „хванат" периферен венозен съд.


Централният венозен катетър може да се използва с месеци, след което може да бъде свален отново от специалиста, който го е имплантирал.

 

За повече информация и уговаряне на час за преглед и поставяне на такъв катетър може да се свържете с д-р Павел Атанасов на телефони 0898769057 и 0886727269.

Коментари