Публикация
Миенето на суровите пилета крие опасности

Повечето хора, когато купят сурово пиле от магазина, преди да преминат към приготвянето му, го измиват.
Това обаче не е правилно, съобщиха от Департамента по здравеопазване на САЩ. Според специалистите миенето на пилетата преди приготвянето им може да бъде много опасно, защото увеличава риска от заразяване с бактерии и отравяния.
Експертите се обърнаха с призив към американците да се откажат от този навик, защото той ще помогне на бактериите да се разпространят върху повърхностите в кухнята. Предупреждението е публикувано на официалния сайт на правителството и гласи:
Топлата вода не може да убие салмонелата, но заедно с нея върху кухненските съдове и прибори попадат вредни микроорганизми, което увеличава риска от зарази
Прдставени са официални данни, в които се посочва, че в 25% от изследваните случаи в салатите на хората, които са мили пилетата преди приготвянето им, е била открита салмонела.
Следи от бактериите са били намерени още върху повърхностите на кухненските мебели, както и в подправките.
Американските експерти предупреждават, че
само продължителната термична обработка,
при която вътрешната температура на продукта е не по-ниска от 74 градуса по Целзий, е единственият начин да бъдат унищожени опасните бактерии.
Коментари