Публикация

5 съвета за първа помощ при изгаряне

5 съвета за първа помощ при изгаряне

Пациентите с различни битови или слънчеви изгаряния често търсят първо помощ в аптеката. Затова е важно да знаете някои основни неща, които се предприемат като първи мерки.

Съвет №1: Предотвратяване на разпространението

Най-спешното действие е да се отстранят всички източници на топлина и огън. Дрехите могат да са източник на топлина. Например при изгаряне с гореща вода свалете напоените дрехи възможно най-бързо. При малките деца го направете светкавично: кожата им е особено уязвима за термично въздействие. Само 10 секунди контакт с кожата с вода на 50 градуса може да причини тежки щети.

Съвет №2: Охлаждайте, но не прекалено

Очевидно е, че засегнатата кожа трябва да се охлади. Само че с това не бива да се прекалява, защото може да увредите кожата още повече. Ледът не е подходящ за контрамярка в случая. При по-леки изгаряния правилната процедура е мястото да се охлади за 10 до 15 минути с хладка вода. На пострадалия участък е подходяща температура от 20 градуса, за да се намали болката и да се избегне по-нататъшно увреждане. Леденостудена вода ще затрудни твърде много кръвообращението.

Съвет №3: Избягвайте домашните средства!

Има безброй съвети и трикове как да лекувате изгарянията с домашни средства. Въпреки това бъдете внимателни, защото понякога популярните „илачи“ може дори да влошат състоянието. Пудра, масла и дори дезинфектанти бипа усложнили проблема. При леки изгаряния със зачервяване нанесете подходящо средство с противовъзпалителен и хидратиращ ефект. При по-сериозни наранявания винаги се консултирайте с лекар! Правилото гласи: Ако изгарянето е по-голямо от дланта на пациента, търсете доктор.

 

Най-новият продукт на пазара срещу изгаряния, а и при други кожни раздразнения, е Dermo-Care (Дермокеър). Той e лесен за нанасяне под формата на спрей и е пяна, която може да обхване големи площи. Има проучвания и за употреба в областта на гениталиите. Може да се употребява и без антибиотици. Не е регистрирана резистентност към него.

В Dermo Care се съдържат:

 

·        бизаболол - вещество, извлечено от лайка, която има противовъзпалителен ефект;

·        екстракт от листа на хамамелис - Hamamelis Virginiana Leaf Extract, който действа успокояващо на раздразнената кожа;

·        пантенол с противовъзпалително и хидратиращо действия.

 

Проучване в "Пирогов" преди години показва ефективността му при следоперативни рани - холецистектомии, апандактомии, колоностоми. Възможно е приложението му и при пресни оперативни рани като епизиотомии, цезарово сечение.

 

Съвет №4: Не пукайте мехурите по кожата

при по-леки изгаряния използвайте ДермокеърМалките се появяват при изгаряния от втора степен, когато е засегнат не само най-горният кожен слой, но и подлежащата дерма. Горещата мазнина може бързо да причини изгаряне от втора степен. Обикновено мехурите са много болезнени, затова пациентите често се опитват да ги пробият. Не правете това! Беззащитната кожа отдолу е изложена на риск от инфекция. Увеличава се и вероятността от образуване на белези. Правилното охлаждане може поне да намали образуването на мехурчета.

Съвет №5: Покрийте с компрес или превръзка

Въздухът не винаги помага при заздравяването. Повърхностните изгаряния се повлияват добре с охлаждане и препарат за изгаряне, но при по-дълбоките подходът е различен. Изберете материал за превързване, който не отделя мъх или власинки, които биха попаднали в раната.

Ето няколко съвета и от д-р Елмира Павлова, дерматолог. В онлайн дискусия на тема “Помощ за пациентите със слънчево изгаряне” тя  споделя с фармацевти своя дългогодишен опит.

При обширни изгаряния се прави системна терапия, като могат да се включат и системни антихистамини, а при наличие на болка и обезболяващи.

Емолиент под формата на лосион и пяна е по-лесен за разнасяне и с по-добра пенетрация. При наличие на еритем може към терапията могат да бъдат включени и системни антихистамини. При наличие на болка, освен локалните средства в терапията се включват и медикаменти за успокояване на болковия синдром.

Когато човек се е излагал на слънце без защитна средства, дори  все още да не е почувствал болка или зачервяване на кожата, е добре превантивно да се приложи лосион против изгаряне. Той ще успокои кожата и ще противодейства на възпалителния процес.

Непосредствено след слънчево изгаряне трябва ли пациентът не трябва да се мокри, защото това ускорява образуването на були. До 48 часа след изгарянето не трябва да се излага на слънце, а да третира пострадалата кожа с емолиенти. Трябва да се прилагат и фотопротектори с максимален SPF.

По какъв начин продуктите с пантенол помагат при изгаряне?

Прилагането на продукти, съдържащи пантенол е много подходящо, особено при деца. Пантенолът е дериват на Витамин В 5, поддържа процеса на регенерация и спомага за задържането на вода в кожата - това е и неговият патогенетичен ефект.

 

По текста работи Илияна Ангелова

Коментари