Публикация

Медиците често не разпознават ранните симптоми на сепсис

Медиците често не разпознават ранните симптоми на сепсис

Сепсисът не е рядко заболяване, а широко разпространен здравословен проблем с висока смъртност. Това заяви по повод Световният ден за борба със сепсиса, който се отбелязва на 13 септември, доц. Ева Шаден, заместник председател на Австрийското дружество по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ÖGARI). Тя обръща внимание на големия брой хоспитализации и смъртни случаи вследствие на това състояние. Те се дължат на факта, че сепсисът все още не се разпознава навреме и поради това не се лекува адекватно. Този проблем се наблюдава по целия свят.   

5 млн. смъртни случаи по света годишно от сепсис

„Генерализирани инфекции като сепсис и най-тежката му форма, септичен шок, не са изолирани случаи, те причиняват около пет милиона смъртни случая по целия свят. В Европа около половин милион души страдат от сепсис всяка година", каза още доц. Шаден. Тя заявява, че въпреки липсата на съвсем точни данни, сепсисът е сред основните причини за смърт в Австрия, дори преди широко разпространени заболявания като инсулт, при който през 2018 г. са починали 4567 души според статистиката на Австрия. От сърдечен удар са регистрирани 4527 смъртни случая, от рак на белите дробове - 4050 смъртни случая и при злополуки 2551 смъртни случаи.

 

Сепсисът е много честа причина за смърт не само при по-възрастните хора с повече от едно заболяване, но представлява голям риск също така и при бебетата и малките деца. Това е в рязко противоречие с факта, че сепсисът често се омаловажава като „отравяне на кръвта“ и не се приема достатъчно сериозно.

Причините за сепсис са различни

сепсисът започва с нетипични симптоми

Противно на широко разпространеното погрешно схващане, че сепсисът възниква най-вече в болниците, генерализираната инфекция може да възникне навсякъде и да има много причини като пневмония, инфекция на пикочните пътища или рана. До две трети от инфекциите се развиват в извънболнични условия. "При определени обстоятелства всяка обикновена инфекция може да премине в сепсис", казва доц. Шаден. Според актуалната медицинска дефиниция сепсисът е животозастрашаваща дисфункция на органите, причинена от неправилно насочена реакция на имунната система към инфекция. Смъртността е около 25 процента.

Забавянето влошава шансовете за оцеляване и излекуване

Основен проблем за ранно откриване на сепсис са първите симптоми, които са неспецифични и могат да доведат до забавяне на диагнозата. „Колкото по-късно се постави правилната диагноза и може да се започне адекватна терапия, толкова по-малки са шансовете за излекуване и оцеляване. Дори съвременната медицина за интензивно лечение с многото си възможности невинаги може да възстанови здравето и качеството на живот на пациентите със сепсис. Затова всяка минута е важна за поставяне на диагноза и започване на терапия. Само така може да се спаси живота на пациента“, допълва доц. Шаден.

 

Много важно е всички лекари да познават ранните признаци на сепсис и да мислят за това състояние като за възможна диагноза. Това се отнася и за всички останали медицински специалисти в болниците, в доболничната помощ и старческите домове. Пословичната „червена линия на ръката“ в никакъв случай не е единственият признак на сепсис. По-скоро първоначалните симптоми са висока температура и / или втрисане, утежнено, бързо и повърхностно дишане, объркване, които се появяват във връзка с инфекция.

 

За бърза и лесна първоначална оценка се препоръчва бърз тест за определяне на риска, който се фокусира върху три органи на системата: сърдечносъдова / кръвно налягане, мозък / съзнание и бял дроб / дишане.

Коментари