Публикация

Проф. Мариана Мурджева е новият ректор

Проф. Мариана Мурджева е новият ректор

Проф. Мариана Мурджева е новият ректор на Медицинския университет в Пловдив. Тя спечели след инфарктна надпревара в два тура.

На първия се явиха четирима кандидати. След първото гласуване  отпаднаха деканът на Медицинския факултет проф. Николай Бояджиев, който събра 71 гласа, и проф. Илия Баташки, за когото вота си дадоха 16 делегати.

На балотажа за изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов пуснаха бюлетини 140 души. Проф. Мурджева събра 141 гласа, което е точно 50 процента, както се изисква по Правилника за дейността на университета. При ръчното броене бе отчетена една невалидна бюлетина.

 

Проф. д-р Мариана Мурджева беше зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност в ​университета в двата предходни мандата, в които ректор беше проф. чл.-кор. Стефан Костянев. Тя е ръководител на Катедрата по микробиология и имунология при МУ-Пловдив и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Преподава на български и англоезични студенти, а освен това обучава специализанти и докторанти. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. 

През 2013-а е номинирана от БЛС за Лекар на годината. 

 

Проф. Костянев беше избран за председател на Общото събрание на МУ-Пловдив през следващите 4 години, а негов заместник ще бъде доц. Мария Токмакова от Клиниката по кардиология. 

Коментари