Публикация

Отпуската свърши - как да се справим със стреса от връщането на работа

Отпуската свърши - как да се справим със стреса от връщането на работа

Да се превключи на работна вълна след летните отпуски, дългите топли дни и приятните пътувания, е трудно. Това се дължи предимно на факта,  че мисълта за предстоящите дългитрудови делници увеличава в организма изработването на кортизол – хормона на стреса.

Ето какво съветват психолозите за правилно и лесно навлизане в работен ритъм след отпуската:

Да се подредят ангажиментите

Когато имате списък с конкретните стъпки, които трябва да предприемете, вие ще започнете да ги изпълнявате като автомат, без да се отвличате с мисли за свършилата отпуска или че никак не ви се работи.

Медитирайте често

Опитайте поне 5 минути на ден да затворите очи и да се пренесете там, където сте били или искате да бъдете. Местата, в които се чувствате добре, ще прогонят стреса.

пийте повече вода

Пийте повече вода

Според психолозите водата намалява нивото на кортизол в кръвта, а чаят и кафето го увеличават.

Качествен сън

Ако отпуската ви е свършила наскоро, лягайте си по-рано. Организмът ви трябва да привикне към промяната в дейностите постепенно. Спете не по-малко от 7-8 часа.

Прекарвайте повече време на слънце

В слънчевите дни прекарвайте колкото може повече време навън. На слънце мозъкът ви изработва повече ендорфини – хормоните на щастието.

движението е здраве

Движете се

Започнете с утринната гимнастика. Откажете се от асансьорите и градския транспорт на кратки разстояния. Движението ще ви държи в тонус и ще прогони стреса.

Разнообразявайте дните си

Разговаряйте с колегите на различни теми, поглезете се с някое любимо лакомство. Срещайте се с приятели, гледайте интересни филми. Най-важното е да не превърнете дните си в рутина, за да не ви налегне апатия.

Коментари