Публикация

Nova разкри кардиолог, поставял ненужни стентове на пациенти

Nova разкри кардиолог, поставял ненужни стентове на пациенти

Кардиолог в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за месец януари, това показа разследването на топ репортера Васил Иванов за „Неделята на NOVA”.

Кардиологът е д-р Петър Лазов и е един от тримата инвазимни кардиолози в пазарджишката болница. 

Д-р Лазов извършвал скъпоструващи кардиологични интервенции, без пациентите да имат реална нужда. Разследването на Васил Иванов показва, че стент е поставян на пациенти, които нямат абсолютно никаква нужда от него.

 

Ето какво пише в сайта на  NOVA tv&

Той поставя стентове по безкръвен метод на хора със сърдечни проблеми. Заплащането за този труд навсякъде в страната е между 4000 и 8000 лева, дори в частните болници. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лева.

Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според източници на NOVA в случая в Пазарджик директорът на болницата дава на д-р Лазов близо 50%. Така той получава по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция. Същевременно получихме информация, че д-р Лазов, за да взема още повече пари, извършва процедурата буквално на „конвейр“ и вижда нужда от поставяне на стент на всеки пациент, дошъл на преглед при него. Слагал стентове и на напълно здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето.

 

Кликнете върху изображението, за да гледате видеото на разследващия журналист директно в Nova tv.

 

Екипът на „Неделята на NOVA”  тръгва по следите на сигналите и решава да провери дали наистина и как се случва това. 

 

На 22 септември телевизията предстои да излъчи и финала на разследването.

 

Източник

Коментари

Той само да беше..

Михаил Христов
17 сеп 2019 16:18

За да е по-точно, кардиологът предлага да сложи ненужен стент.