Публикация

Фейсбук се включва активно в полза на ваксините

Фейсбук се включва активно в полза на ваксините

Преди дни в Брюксел се проведе Световна среща за ваксините, след като все повече политици и представители на здравните власти осъзнават сериозността на проблема с подвеждащите информации ан тема имунизации, които се разпространяват основно в интернет. В дискусията на най-високо европейско ниво се включиха Витянис Андрюкайтис, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, министърът на здравето на Белгия Маги Де Блок, главният хирург на САЩ д-р Джеръм Адамс и отговорниците по обществена политика на Мозила и Фейсбук - Мод Саке и Джейсън Хирш. Какво си казаха участниците в дебата, разказва д-р Ангел Кунчев, българският представител на Global vaccination summit в Брюксел. 

д-р Ангел Кунчев
Д-р Кунчев, каква беше целта на провелата се преди дни Световна среща за ваксините? 

Смисълът бе да се даде политическа подкрепа за един много сериозен проблем - разпространяването на невярна информация, свързана с ваксините и тяхната безопасност. Това е въпрос, свързан със сигурността на отделните страни и на Европа. Имаше представители от най-високото политическо ниво в ЕС. Това бе важно, за да се разбере, че този проблем е важен и мерки трябва да се вземат. 

 

Естествено, че всяко правителство трябва да набележи конкретни мерки, програми за обучение. Един от акцентите беше, че социалните мрежи са основното място, където се публикуват материали на антиваксърите. Така те плашат родителите, объркват ги и ги карат да се отказват от имунизациите. Следователно и отговорът трябва да е в тези платформи. Затова присъствието на срещата от страна на директорите за връзки с обществеността на Мозила и на Фейсбук беше важно. Джейсън Хирш от Фейсбук сподели някои от мерките, които постепенно се въвеждат. 

 

При търсене на ключови думи, свързани с темата: ваксини, дете, имунизация, търсачката на фейсбук ще му предлага не най-търсените и най-четени постове, защото те са най-скандалните и най-жълтите, а достоверен източник. За Европа този достоверен източник ще е Световната здравна организация (СЗО). Търсачките ще насочват потребителите, които търсят материали по темата към информация от Световната здравна организация. 

 

Отделно от това постове с крайни форми на откровени лъжи ще могат да се докладват и изтриват. Това е много важно, защото социалните мрежи са мястото, където настроенията против ваксините избуяха и написаното там има голямо влияние върху хората, които не са лекари.

 

Общо беше мнението на делегатите от целия свят, че противниците на ваксините не са толкова голяма група. От  представителят от САЩ сподели, че 92-93% от родителите съзнателно правят имунизациите на децата въпреки всички настроения. Само че антиваксърите са шумни и активни. Това обърква хората и ги кара да мислят, че едва ли не половината хора не искат ваксини, а това не е така.

Итън Линденбергер

 

Може би една от причините е, че антиваксърите говорят на емоционален и разбираем език, макар че тезите им са недостоверни...

Да, може би една от слабостите на нашите системи е, че медиците не умеят да говорят разбираемо. Понякога самите лекари поради липса на време проявяват нетърпение и не обясняват достатъчно на родителите. Някои дори демонстрират самочувствие - това не е твоя работа, какво ще ти обяснявам! Нормално е, когато родителят има опасения, да пита и да получи отговор. Та нали става дума за неговото дете!


Нека разкажа интересен случай. Един от гостите на срещата бе 18-годишно момче - Итън Линденбергер, чиято майка не го е ваксинирала като малък, защото упорито вярвала, че ваксините водят до аутизъм. Той с нетърпение чакал да стане пълнолетен, за да си направи необходимите имунизации. Сложил си е всички наведнъж навръх рождения си ден. Итън сподели, че вижда колко силно майка му е убедена въпреки всички факти, но пък той сам взема решение за себе си.

Бренън
Фергал Бренън

 

 

Друг пример разказа Фергал Бренан, брат на Лора Бренън - млада жена, починала от рак на маточната шийка. Той разказа, че разколебани от страховете, свързани с ваксината срещу папилома вируси, тя не се ваксинирала. Години по-късно Лора умира от рак на маточната шийка, ненавършила 30 г. Това не е кой знае каква изненада за българите, тъй като у нас около 350 жени годишно си отиват от същото онкологично заболяване. Възрастта при жертвите на РМШ са в активна възраст - 40-50 г. 

Ще се набележат ли мерки на европейско ниво?

Целта на срещата бе по-скоро да се обмени опит, бяха представени добри примери от различни страни. Беше на политическо ниво - да се отбележи колко значим и важен е проблемът. СЗО призна, че грешната информация, свързана с ваксините, е една от 10-те глобални заплахи наред с ебола и други опасни зарази. 

 

Някои страни като Италия, Германия вече правят задължителни някои ваксини.

Проблемът обаче не е толкова в задължителността. По-скоро е свързан със зрелостна на обществото - важно е хората да имат доверие в институциите си и да вярват на официални факти. Там, където доверието в институциите е сринато, е трудно да се промени общественото мнение за кратък период. Оттам страдат и специфични сектори като ваксинопрофилактиката. Това е въпрос, който не може да се реши веднага, не може и дори в много кратки срокове. 

Овладява ли се ситуацията с морбили?

Мога да кажа, че през последните седмици заболяемостта много падна. В момента се провежда имунизация в рисковите райони на 20-25 хил. деца, където има някаква циркулация на вируса. Тя е извън областите София, Благоевград, София област и Кюстендил, където вирусът вече мина. Който не е имал имунитет, така или иначе вече се разболя. Сега морбили циркулира в Пазарджик, Монтана, ромските махали в Сливен, Бургас и Пловдив. Ваксините там се предлагат на децата до 8 г. 

 

Покрай обхождането на рисковите контингенти се изясни, че около една трета от ромското население всъщност не е в България. Виждаме, че някои са се изселили, временно, а други от години. Водят се в списъците, но на практика не живеят там.  Става дума за около 3-5%, които не могат да бъдат открити по адресна регистрация. 

 

Последно общорегистрираните са над 1000 души, но новите случаи седмично намаляха. В разгара на епидемията имахме по около 80 случая седмично, сега са 6-7. Вирусът продължава циркулацията си, там където има групи неимунизирани, намира почва. Сега битката е да предпазим най-рисковите райони. 

 

Интервю на Илияна Ангелова

Коментари