Публикация

СЗО: Всеки 10 пациент в Европа получава увреждания при лечение

СЗО: Всеки 10 пациент в Европа получава увреждания при лечение

Всяка година 2,3 млн. души по света умират в болниците, заради инциденти в лечебните заведения. Това обяви доц. Михаил Околийски, експерт към офиса на СЗО в България по време на форум, посветен на безопасността на пациентите.

 

По данни на Световната здравна организация всяка година т.нар. нежелани събития в болниците са около 134 млн. В резултат на тях настъпват някакви увреждания в здравето на хоспитализираните пациенти. Основните причини са няколко:

 

  • Лошото проследяване на здравето на пациента
  • Липсата на информационни системи в много страни по света
  • Лоши системи на здравеопазването.

По думите на доц. Околийски в развитите страни с добро здравеопазване, въпреки отличната подготовка на медицинските специалисти, при 1 на всеки 10 пациенти се стига до някакви увреждания. Според СЗО основната причина тук се крие в

наличието на вътреболнични инфекции

Статистиката показва около 4 млн. случая годишно в Европейския съюз. Експертите посочват, че те са свързани предимно с микробна резистентност. Като един от начините за намаляване на тези случаи те посочват хигиената на ръцете.

 

Доц. Околийски каза, че информираността на пациентите е основно оръжие за справяне с нежеланите събития. Ето защо тази годна СЗО обявява днешния ден, 17 септември за Световен ден по безопасност на пациентите. Той се отбеляза в България с дискусия между пациентски организации и здравни експерти в аулата на университетска болница „Майчин дом” в София. Организатори бяха Офисът на СЗО в България със съдействието на Министерството на здравеопазването и онлайн платформата за социалнозначими заболявания Портал на пациента – www.portalnapacienta.bg. На този ден знакови сгради в големите градове на света и в Европа ще бъдат осветени в оранжев цвят. От 20:30 ч. в оранжево ще грейне и Националният дворец на културата.

 

По време на форума Владимир Томов от Конфедерация „Защита на здравето” и Национален алианс по редки болести акцентира върху безопасността на клиничните изпитвания на лекарствата.

„За съжаление едва за 5% от редките заболявания има лечение. За останалите 95% се разработват медикаменти и вкарват в клинични изпитвания, които да докажат безопасността и ефекта на лечението”, коментира той.

Петя Сотирова от отдел Информационен център на Здравната каса констатира колко е важна е информираността на пациентите за безопасността на тяхното лечение. Тя каза, че на националния зелен телефон 0814800 само от началото на годината са се обадили за консултации 13 997 души. За онлайн консултиране как да продължат лечението си са се обърнали 1543 души и 441 са посетили приемната на НЗОК. От 2018 г. е създаден и имейл на гражданите, на който те сигнализират за нередности в своето лечение.

 

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването напомни, че рискът за пациента при лечение не трябва да надвишава риска, ако не се лекува.

„В развитите страни медицинските грешки се регистрират надлежно и анализират. Ако това не се прави, медицината се лишава от възможността да се учи от грешките си. У нас не е регламентирано регистрирането на случаите с нежелани увреждания и доставянето на обективна информация, без да се санкционират болниците и лекарите”, обясни д-р Кацаров.

Той заяви, че само

овластеният пациент

който избира къде и при кого да се лекува, както и къде да се осигурява здравно, може да бъде активен участник и коректив на здравната система.

 

СЗО

 

На липсата на безопасност за децата с диабет в детските градини и в училищата се спря Росица Пандова, която е председател на Сдружение „Култура и здраве без граници”.

„Над 3000 са децата с диабет в България, но медицинските сестри в градини и училища не знаят и се страхуват да мерят кръвната захар и да поставят инсулин на децата при нужда. Същевременно по закон хронично болните деца имат право на обгрижване в учебните заведения”, напомни тя. 

Веска Събева от АРДЕ (Асоциация на родители на деца с епилепсия) обясни, че връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България.

„Няма кой да обясни на пациентите, че медикаментите за епилепсия не са безвредни, че един епилептичен гърч не се лекува, защото въздействието на медикамента води до много по-тежки последици. Докато във Великобритания са осигурени медицински специалисти, чиято роля е да обясняват как влияят медикаментите, какви са страничните им ефекти и ги консултират при нужда”, заяви тя. 

Председателят на Сдружение „Спри рака” Росица Касабова обясни колко е важно за безопасността на лечението да има действащ раков регистър, в който

да се проследява и ефекта от различните терапии

В България обаче от 2012 г. раковият регистър не се попълва редовно и данните в него са ненадеждни.

 

Боряна Ботева от Сдружението за развитие на българското здравеопазване обяви създаването на портал за подаване на сигнали за липсващи лекарства www.moeto-lekarstvo.com.

„От пускането му на 9 септември 2019 вече сме получили над 80 сигнала. Партнираме си с ИАЛ, която в едномесечен срок отговаря на всеки подал сигнал”, каза тя.

 

Участниците в дискусията се обединиха около извода, че Световният ден за безопасност на пациента ще помогне на пациентите да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве. Ще повиши информираността сред лидерите с влияние в здравеопазването, здравните работници и други ключови страни във формирането на политики, работна култура и грижи за безопасността на пациентите.

 

Безопасност на пациентите

Коментари

това е чудесна статия,добре обоснована, за съжаление грешките при лечение са много

Анонимен
18 сеп 2019 19:24

Не работи линкът за сигнали, ако лекарството го няма !?( Potassium iodide, 2%; Ovestin, pesari

CredoMedia: in focus
19 сеп 2019 09:21

Линкът към сайта за подаване на сигнали работи. Може би не сте попълнили елемент от формата за подаване на сигнал. Така или иначе тя е извън нашите правомощия, към другия сайт е.