Публикация

Апарат, разработен от НАСА, дава шанс на обездвижени пациенти за свободно движение

Апарат, разработен от НАСА, дава шанс на обездвижени пациенти за свободно движение

Иновативна технология Anti-Gravity Treadmill - Alter G, която е разработка на НАСА, дава шанс на пациенти с различни заболявания за движение и възстановяване.

Апаратурата за известен период е ползвана само за подготовка на астронавти за пътуване със совалка, както и за след кацане в орбита. От 2005 г. технологията е разсекретена и започва да се произвежда за цивилното население в Америка. Като уред, по данни на фирмата производител, този апарат е единствен у нас,  В Европа има 4, в Германия и 3 във Великобритания. Анти гравити технологията масово е разпространена в САЩ,  където се използва предимно за бързото възстановяване на спортисти,

каза д-р Йордан Георгиев, управител на МБАЛ Св.Панталеймон - Плевен.

Началникът на отделението по физикална и рехабилитационна медицина  в болницата, д-р Люба Йовчева, поясни, че анти гравитационната пътека е създадена по технология на НАСА. В световен мащаб има около 4 хиляди апарата, позиционирани в големи рехабилитационни центрове, болници и спортни клубове за провеждане на тренировки на спортисти.

Технологията е базирана на т.нар. принцип на диференциране на налягането на въздуха,

което позволява да се намали действието на гравитационните сили. Това от своя страна води до намаляване на теглото на човешкото тяло. Всички знаем, че едно тяло в среда, в която гравитацията е изолирана, извършва много по-лесно движения и не се натоварват стави, а болковият синдром е сведен до мининум, допълни д-р Йовчева.

Основният принцип е елиминиране на гравитацията и използването на ефекта при хора със заболявания, при които има двигателен дефицит предимно на краката.

Заболяванията, при които се прилага са

всички травматични и ортопедични състояния, постоперативни и следоперативни, при които има двигателен дефицит и мускулна слабост. Също така може да се прилага и при заболявания на централна нервна система - след мозъчни инсулти, ДЦП, при  множествена склероза и други. Добър ефект има и при заболявания на периферна нервна система, поясни д-р Йовчева.  Освен при болестни състояния, апаратът може да е ефективен и при хора с наднормено тегло, ендокринни заболявания, както и програми за кардио - тренировка.

 

Съществено е, че апаратът разполага с електронна система, която визуализира хода на болния, който е в апарата - пациентът може да наблюдава походката си. Фиксира се скоростта, с която се движи, прави се динамична плантограма - изчислява се и се вижда натоварването на ходилата, което съответно може да се използва за корекция на походката. Предимствата на апарата са, че пациенти особено с неврологични заболявания, с нарушена походка, координация, равновесие, които не могат  да извършват определени дейности в ежедневието в условията на апарата стават самостоятелни  се движат сами и без болка.

Освен чисто физическо въздействие на тези процедури, психологическият момент е огромен,

тъй като хора, които стават от количката и правят единични крачки, в рамките на минути могат да извървят над 250 метра.

 

Д-р Йовчева даде и пример  с пациентка с множествена склероза, която в реални условия трудно изминава 10 крачки, а с помощта на апарата е извървяла 260 метра в рамките на 16 минути.  Специалистът поясни, че освен при пациенти с МС,  апаратът е прилаган и при пациенти след операция на глезенна става, при които е постигнат много добър ефект при обема на движение. При тези състояния се търси максимално възстановяване.

Докато при хора със заболявания на ЦНС се търси ефект на подобрение на движенията, да се оптимизират ежедневните дейности и да  се запази качеството на живот.

Освен че носим вяра и надежда трябва да сме обективни и да сме настроени за реални резултати,

каза д-р Йовчева. С апарата не може да се излекува МС, но е факт, че може да се върне състоянието така, че пациентът да се чувства добре.

 

Човек, който е прикован в количка от години и може да се изправи и направи три крачки след една процедура, това за него е много.  Психологическият ефект е невероятен, коментира д-р Георгиев. И допълни, че по време на обучението и настройването специалистите, които са внедрили апарата в болницата са коментирали, че технологията променя съдби. 

Дали ще променим съдбата на някого, не мога да кажа, но е безспорен факт, че има положителна динамика след втората процедура. Ефектът на „бялата лястовица“ го няма, нещата не се променят от една процедура и дори е грешно, ако така се приемат нещата. Нужна е поредица от процедури, дори през месец, според американските протоколи, те се прилагат до 6 пъти в годината, което означава, че през месец е добре да се провеждат заедно с други физотерапевтични и рехабилитационни методи,

обясни д-р Георгиев.

Специалистът по физиотерапия и рехабилитация д-р Данил Стойчев допълни, че може да се наблюдава и скалата на болката, като се вземат решения какво да е натоварването в хода на самата тренировка.

 

Д-р Красимира Иванова, физиотерапевт, изтъкна,  че и при децата с ДЦП апаратът също дава положителен ефект и е огромна възможност за тях.  

Има ръстово ограничение,

което е до 1, 10 м., в противен случай двигателната функция няма да е адекватна.

Д-р Георгиев поясни, че предстои в болницата да се внедри и още един подобен апарат, който пък ще е за хора с проблеми в гръбначен стълб. И допълни, че решението за закупуването на единствения в страната апарат е дошло след разговори с екипа на болницата.

Винаги сме се стремили да сме максимално полезни на пациенти си. Говорим за нещо професионално, а ние сме една от водещите болници в областта на ортопедията и травматологията. Да, пациентът преминава операция, а след това отива в отдалечен регион, в който няма достъп до медицинска помощ и нещата с възстановяването приключват. Когато става дума за неврологични заболявания и такива, които засягат ЦНС се разгражда походката, а тя е функция на мозъка. Това е ценното на апарата, че дава възможност да се възстановят тези връзки, мускулатурата да се активира, а и да се преминат няколко стъпки напред.

 

Коментари